Demà passaran a disposició judicial els dos reclutadors jihadistes detinguts a Alaquàs i Cocentaina

Els acusats de propagar l'ideari del Daesh i d'Al-Qaeda han sigut traslladats a Madrid i estan a l'espera de declarar davant el jutge.

Imatges del moment en què ix el detingut a Alaquàs després d'haver estat present en l'escorcoll de la seua vivenda durant 9 hores | Fàtima Palmer

Els dos detinguts a Alaquàs i Cocentaina passaran demà a disposició judicial, segons fonts de la Policia Nacional. Han sigut traslladats a Madrid a l'espera de declarar davant el jutge. 

Sobre la investigació que ha portat a l'arrest d'aquests dos homes de nacionalitat siriana, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha assenyalat que "continua oberta" i que no s'espera efectuar més detencions "de moment".

Dimarts per la vesprada finalitzaven els escorcolls als domicilis dels dos detinguts per jihadisme a Alaquàs i Cocentaina 9 hores després d'iniciar-se l'operació policial simultània als dos municipis. Els agents s'han emportat en caixes una gran quantitat de material trobat en les dos vivendes dels homes de 55 i 58 anys, arrestats aquest dimarts per la seua presumpta participació en un delicte d'integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme.

A Alaquàs, l'operatiu ha mantingut tallada l'Avinguda del País Valencià amb quatre furgons policials per a escorcollar la vivenda del detingut de 55 anys, on resideix amb la seua dona i els seus fills. A Cocentaina, una vintena d'agents han escorcollat el xalet de dos plantes del detingut de 58 anys, al carrer Espígol de la urbanització de luxe Gormaig. En les dos localitzacions de la investigació han estat presents els arrestats, sospitosos de difondre en xarxes socials la doctrina dels grups jihadistes Daesh i Al-Qaeda. 

Elevat nivell de radicalització 

Els detinguts mostraven un elevat nivell de radicalització i actuaven com a importants dinamitzadors informatius, difonent la doctrina dels grups jihadistes Daesh i Al-Qaeda. Cadascun dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes.

 

Un dels detinguts havia aconseguit un estatus superior en l'estructura informativa de Daesh. Formava part de grups de missatgeria instantània formats per individus escollits per a labors de propaganda. Els administradors d'aquests grups eren membres directes de Daesh que marcaven les línies d'actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seues accions.

 

A través d'un xat amb el títol “Notícies de l'Estat Islàmic”, rebien missatges de fidelització i consignes com ara: “Recordatori jihadista: recompensa de fer la jihad per la causa d'Al·la”, en què s'animava a l'execució d'accions terroristes. 

Ús exclusiu de les xarxes socials per a propagar la jihad

 

Amb centenars de seguidors i un ritme elevat de publicacions, els detinguts empraven els seus perfils per a distribuir missatges d'incitació a l'odi i a la violència, especialment mitjançant la difusió d'imatges cruentes dels conflictes bèl·lics sirià i iraquià, acompanyades de comentaris animant a la confrontació religiosa i la destrucció d'“els occidentals i els qui els ajuden”.

 

Els comptes dels detinguts estaven dedicats en exclusiva a la difusió d'aquest tipus de continguts propagandístics sobre Al-Qaeda i Daesh. En cap cas feien referència a activitats privades, familiars o d'oci, una evidència de la seua finalitat instrumental, com a eina d'enaltiment, captació i adoctrinament terrorista.

La investigació, realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de València i la Brigada Local d'Informació de Torrent, s'ha desenvolupat sota la supervisió del jutjat central d'instrucció número 1, que l'ha ordenada, i la coordinació de la fiscalia de l'Audiència Nacional. El jutge ha declarat secretes les investigacions. es detencions al llarg del matí.

També et pot interessar

stats