Les defenses dels processats del cas Palau demanen l’absolució perquè va ser un encàrrec “polític”

El judici queda vist per a sentència sense que els processats facen ús de l’última paraula.

Imatge d’arxiu d’una sessió anterior del cas Palau
Imatge d’arxiu d’una sessió anterior del cas Palau / Europa Press

Les defenses han demanat l’absolució de quatre dels processats pel cas Palau, entre els quals hi ha els empresaris Joaquín Maldonado i Pablo Broseta perquè la iniciativa empresarial Patrocini de les Arts va ser un encàrrec “polític”. Les defenses han tancat així l’última sessió del judici, que ha quedat vist per a sentència. Per la seua banda, cap dels processats ha fet ús del seu dret a l'última paraula.

En la sessió anterior del judici la Fiscalia va reduir la sol·licitud de condemnes. Per a l’exdirector financer del Palau, Ernesto Moreno, ha reduït de 8 a 5 anys la petició de pena, mentre que per a l'empresari Joaquín Maldonado i l'advocat José Antonio Noguera va rebaixar 7 a 3 anys la petició. Per últim, en el cas de l’exconsul de França a València i empresari Pablo Broseta, la reducció de la fiscalia es va reduir dels 7 als 2 anys de condemna. 

L’advocat defensor de Joaquín Maldonado ha recordat al tribunal: “Al meu patrocinat només se li imputa no haver seguit els tràmits de contractació administrativa i haver presentat per al cobrament una factura de 300.000 euros per l'esdeveniment Viva Europa (2009)”. L’advocat ha insistit que cal “una resolució objectivament contrària" perquè hi haja prevaricació i ha esmentat l'informe que va elaborar l’aleshores president del Consell Jurídic Consultiu, Vicente Garrido, sobre la naturalesa jurídica privada de la Fundació del Palau de les Arts.

La "mera existència d'opinions jurídiques fundades i divergents" sobre la naturalesa jurídica de la fundació evidencia, segons aquest advocat, que no es va incórrer en cap "contradicció manifesta".

D'altra banda, l’advocat de Joaquín Maldonado ha explicat que els fons obtinguts per Patrocini de les Arts per al desenvolupament dels actes de Viva Europa “no es van apartar de la seua destinació” i, per tant, ha qüestionat que es mantinga l’acusació per malversació. En opinió de l’advocat, el grup d'empresaris processats “van ser cridats per una qüestió política –ha al·ludit directament a l’exconsellera Trininidad Miró i a l'exsecretari autonòmic Rafael Miró–, perquè es va pensar que aquesta iniciativa era la millor per a aconseguir patrocinis per al Palau de les Arts”.

Agraïment per la reducció de condemnes

El lletrat de l’excònsol d’un dels altres processats, Pablo Broseta, ha agraït al fiscal la retirada de l’acusació a Broseta d’haver cobrat per treballs ficticis. “El gest arriba tard i es queda curt, perquè la retirada de l’acusació degué haver sigut completa. Però més val tard que mai i més val poc que res”, ha afirmat.

Segons aquest lletrat, s'ha demostrat que va ser el Palau el que va imposar a Broseta la subcontractació dels treballs d'impressió amb firmes de la seua confiança, que no hi hagué mai queixes pels suposats sobrecostos i que els preus facturats sempre van ser “totalment lògics i de mercat en aquella època”, del 2008 al 2011.

A més, ha insistit que "Moreno i Broseta no es coneixien abans d’això" i s'ha preguntat "per què anava a voler Moreno beneficiar-lo". També ha destacat que les al·lusions a la seua amistat "han desaparegut de l'informe del fiscal".

També et pot interessar

stats