Defensa assegura que l'objecte que va sobrevolar la Comunitat Valenciana era un meteoroide

El ministeri que dirigeix Margarita Robles descarta que siga un míssil o un satèl·lit d'Elon Musk

Imatge captada del bòlid artificial
Imatge captada del bòlid artificial / Xarxa d'Investigació de Bòlids i Meteorits de l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC

El Centre d'Operació i Vigilància Espacial (COVE) apunta que l'objecte que va sobrevolar la nit del divendres la Comunitat Valenciana, i que en principi es va creure que era un míssil balístic, era un meteoroide, és a dir, un meteorit que va fregar l'atmosfera sense arribar a entrar-hi. Així ho han comunicat aquest dilluns responsables del COVE a la ministra de Defensa, Margarita Robles, durant la seua visita a les instal·lacions d'aquest centre del Ministeri de Defensa a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid). L'ens s'encarrega de vigilar i controlar qualsevol objecte espacial que puga travessar l'atmosfera.

Des de Defensa han remarcat que si el pas de l'objecte haguera suposat una amenaça per a la població, s'hauria seguit el protocol establit. "No cal alertar la ciutadania d'una cosa que no tenia cap fonament", ha incidit el general Isaac Manuel Crespo, cap del Comandament de l'Espai del qual depén el COVE.

El general ha assegurat que qui va informar a través de les xarxes socials que podria tractar-se d'un míssil balístic va ser una persona que treballa al Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que ho va fer a títol particular i no l'organisme en si. De fet, el mateix CSIC va eixir al pas de la informació amb un comunicat en el qual descartava que l'objecte que es va veure creuant el cel de l'est peninsular a gran velocitat es tractara d'armament.

Quant a la informació de la Força Aèria d'Alemanya, que diumenge va afirmar que l'objecte que va sobrevolar el cel espanyol era un satèl·lit Starlink del multimilionari Elon Musk, el general també ho ha descartat. De fet, el satèl·lit no estava dins del llistat d'objectes que representen un perill perquè es poden endinsar en l'òrbita més pròxima a la Terra. Si fora així, apunten, un consorci de la UE format per Espanya, Alemanya, Itàlia i França avisa amb trenta dies d'antelació.

Aquest informe és la referència del COVE per a dur a terme la vigilància i el control d'un determinat objecte, ha explicat el general Manuel Crespo. En aquest informe no s'inclouen els satèl·lits Starlink, que no superen els 300 quilos de pes, una massa que l'atmosfera pot desintegrar.

Nombrosos aficionats a l'astronomia van gravar i fotografiar l'objecte. Un d'ells va ser Cèsar Guasch, que col·labora amb la Xarxa Espanyola d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits, i que resideix a Sant Mateu (Baix Maestrat). Va arribar a gravar amb diverses càmeres prop de cinquanta segons del pas de l'objecte.

També et pot interessar

stats