Darias defensa la vacunació amb Janssen però avisa que caldrà estar "atents" al risc de trombes

La ministra de Sanitat assegura que "els casos notificats fins ara no tenen comparació amb els notificats d'AstraZeneca"

Vacunació contra el coronavirus
Vacunació contra el coronavirus / Reuters

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat la decisió que va prendre la Comissió de Salut Pública d'autoritzar immediatament l'ús de la vacuna monodosi de Janssen, per a la població entre 40 i 49 anys, encara que ha admès que caldrà estar "atents i vigilants" al risc de casos de trombosi venosa cerebral.

"És de veres que haurem d'estar atents i vigilants, però també és de veres que els casos de notificació fins ara no tenen comparació amb els notificats d'AstraZeneca", ha afirmat la ministra en una entrevista en TVE.

Tal com passa amb la vacuna d'AstraZeneca, s'estan investigant casos de trombes produïts després d'administrar l'antigen, es tracta de diversos episodis als Estats Units que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) investiga. El problema és que, de moment, s'han administrat en tot el món poc més de set milions de dosis, amb el que la mostra no és comparable amb els casos que es produeixen amb AstraZeneca.

"És de veres que la mostra no és comparativa", ha admés Darias, però ha recordat que als EUA l'Agència Nord-americana de Medicament (FDA) va paralitzar l'administració i "després va decidir iniciar-la sense límit d'edat". "Anirem pas a pas, grup d'edat a grup d'edat i estant molt atents al que es vaja produint".

En qualsevol cas, "no és una decisió del govern", ha aclarit, ja que s'ha pres en el si de la Comissió de Salut Pública, format per totes les comunitats autònomes i ciutats autònomes i també el govern, i elevat al Consell Interterritorial, amb el vistiplau del Comitè de Bioètica.

AstraZeneca o Pfizer

Novament, Darias ha tornat a defensar la posició del Ministeri de Sanitat, i de les comunitats autònomes (perquè va ser també una decisió acordada en la Comissió de Salut de les Comunitats Autònomes, amb el suport del Comitè de Bioètica), d'aplicar Pfizer en menors de 60 anys que van rebre ja una primera dosi d'AstraZeneca.

La ministra ha admès que "ha sigut una de les decisions més complicades que s'han hagut d'adoptar", encara tenint en compte que la formació de trombes es dona en casos molt rars (a Espanya s'han notificat 30 casos i 5 morts). "Aquesta va ser la decisió que motivà primer la paralització de la vacuna i, segon, ampliar l'interval de 12 de 16 setmanes", ha afegit.

Al seu parer és una "resposta raonada i raonable i, a més, ha recordat, es dona l'opció de triar la vacuna d'AstraZeneca, una decisió que ha de ser personal, encara que no la recomanada en l'estratègia de vacunació. Entén així Darias que falta pedagogia per a explicar que la combinació de dues vacunes és "una opció segura", encara que respecta que les persones trien una altra opció. "Hem d'intentar transmetre seguretat, la màxima possible, com estan fent altres països del nostre entorn, i vacunar, vacunar i vacunar", ha afegit.

Adolescents vacunats abans de l'inici de curs

La ministra ha destacat que aquest divendres hi haurà a Espanya 10 milions de persones vacunades contra la Covid-19 amb la pauta completa. Encara que, ha recordat que l'important és mantindre bones dades i baixar als 50 casos per cada 100.000 habitants i això, ha reiterat, no és només és qüestió de vacunes; a més aposta per seguir les mesures de prevenció i les activitats a l'aire lliure.

Així mateix, ha reconegut que l'autorització de l'EMA per a usar la vacuna de Pfizer per al tram de 12 a 16 anys, i tenint en compte que prompte l'agència reguladora espera aprovar per al mateix tram d'edat la vacuna de Moderna, s'obri la possibilitat de vacunar els menors de més de 12 anys abans de començar el curs.

"La idea que tenim és proposar a la Comissió de Salut Pública que abans del començament del curs escolar, aproximadament, si així ho estima la comissió i el Consell, com dues setmanes abans, poder iniciar aquesta inoculació als nostres xiquets i xiquetes adolescents entre 12 i 17 anys", ha explicat.

Finalment, la ministra ha assenyalat que s'està treballant per a reduir l'ús obligatori de les mascaretes en determinats espais a l'aire lliure. "És un tema que està sent objecte de debat en la comissió", de manera que quan es donen les condicions, es durà a terme. "És un tema que està sobre la taula, cal decidir quan i com", ha conclòs.

També et pot interessar

stats