Darias confirma que un 60% dels pacients UCI per Covid no estan vacunats

La ministra de Sanitat assegura que "estem en un moment clau per a tallar que el virus es continue propagant"

Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu
Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu / Efe

La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha admés que entorn d'un 60 per cent dels pacients ingressats en les UCI per coronavirus estan sense vacunar, encara que "la distribució territorial no és exactament igual" i en algunes comunitats aquesta dada "està per damunt i en unes altres per davall".

La ministra, que ha qualificat aquest percentatge d'"important", ha advocat per continuar vacunant, però sobretot per convéncer els que no ho han fet fins ara, "que són un percentatge molt xicotet". I, d'altra banda, seguir amb les dosis addicionals als que les necessiten i amb la cultura d'anar amb compte, ja que "hi ha mesures que han vingut per a quedar-se".

"Cal recordar que les vacunes no són esterilitzants, ens donen una protecció altíssima", però no impedeixen la infecció pel virus, ha assenyalat en una entrevista en TVE, on ha destacat que "estem en un moment clau per a tallar que el virus es continue propagant".

Espanya té una situació diferent a la de fa un any. La diferència, el punt d'inflexió, són les vacunes

Respecte a la incidència, que continua pujant i supera els 100 casos a Espanya, Darias no s'ha mostrat preocupada per aquesta tendència. Sí que considera que és una situació "important" de la qual cal "ocupar-se". No obstant això, "Espanya té una situació diferent de la de fa un any. La diferència, el punt d'inflexió, són les vacunes".

Hospitalització per davall del 2%

Segons el parer de la màxima responsable de Sanitat, la incidència acumulada és una referència de com s'està movent el virus, però hi ha altres indicadors que cal tindre en compte. "Atesa l'altíssima cobertura vacunal, quasi un 90 per cent de persones (entre la població que s'ha de vacunar, majors de 12 anys), cal dirigir la mirada cap a altres indicadors", ha assenyalat en referència a l'hospitalització, que està per davall del 2%, i els llits UCI en el 5%.

De cara al pont de desembre i al Nadal, Darias ha recordat que, a més de continuar amb l'estratègia de vacunació, "que tan bons resultats ha donat", s'ha de seguir amb la mascareta. "Cal continuar protegint-nos, ara fem més una vida més d'interior per les temperatures, perquè cal seguir amb les mascaretes, així ho posem difícil al virus perquè es propague; cal seguir amb la distància social i la rentada de mans", ha assenyalat.

I ja que la majoria dels brots tenen a veure ara com ara amb els àmbits socials i familiars, "on ens relaxem i estem més tranquils", ha recomanat "fer vida normal" però prenent precaucions.

També et pot interessar

stats