Darias anuncia un grup de treball per a acordar l'especialitat d’urgenciologia

La mesura respon a una qüestió llargament demanada per alguns col·lectius sanitaris

Personal sanitari porta a un pacient a les urgències de l'Hospital Clínic Universitari Ufanós Blesa de Saragossa
Personal sanitari porta a un pacient a les urgències de l'Hospital Clínic Universitari Ufanós Blesa de Saragossa / À Punt NTC

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit aquest dimecres que la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha constituït un grup de treball amb societats científiques per a analitzar i intentar acordar l'especialitat d’urgenciologia, demanada des de fa anys per alguns col·lectius sanitaris.

Ho ha afirmat durant el ple del Senat a una interpel·lació del PNB sobre "les actuacions previstes pel Govern, a curt i mitjà termini, per a pal·liar el dèficit de professionals sanitaris".

Darias ha explicat que la Comissió de Recursos Humans del SNS ha acordat aquest grup de treball —que també tractarà l'especialitat de malalties infeccioses— per a tractar d'arribar a un acord sobre una qüestió que genera divisió entre la comunitat mèdica i societats científiques.

"Estem en el camí", ha sostingut la ministra, que ha apuntat al fet que aquesta seria una altra de les mesures davant del dèficit de professionals sanitaris, al mateix temps que ha defensat els avanços sòlids i conjunts dels últims anys amb les comunitats per a incrementar l'oferta de places.

Darias ha reiterat que des del 2018 ha augmentat un 40% l'oferta de formació sanitària especialitzada i un 36% la de medicina familiar i que en l'última convocatòria han sigut més d’11.170 places, entorn de 8.500 per a medicina familiar i comunitària.

Així mateix ha destacat que per a la convocatòria 2022-2023 —que tindrà lloc el 21 de gener— hi ha un 93% de places oferides, enfront del 88% de la convocatòria anterior, cosa que suposarà més de 12.000 llocs coberts.

No obstant això, ha admés que no és possible convocar un MIR extraordinari perquè serien necessaris més diplomats de les facultats de Medicina. Darias ha recordat que l'increment de sanitaris és un procés progressiu en el qual cal tindre en compte la duració de la carrera, que pot arribar a sis 6 anys, i de l'especialitat, que pot estendre's fins a cinc.

Incentius per a la jubilació activa

Per a afrontar el dèficit de sanitaris en tot Espanya, la cap de Sanitat ha defensat, entre altres qüestions, la proposta d'un incentiu a metges i pediatres d'atenció primària perquè els professionals del sector públic puguen accedir a la jubilació activa amb el 75% de la pensió.

Segons la ministra, que ha citat dades de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Espanya és el quart país "amb més densitat de metges per cada cent mil habitants", però amb una distribució que no és homogènia per territoris, ni per especialitat. Per això, considera que cal continuar treballant en zones del país amb una taxa menor de professionals i en les places de difícil cobertura oferint uns incentius mínims. També planteja incrementar l'oferta i agilitzar els processos perquè Espanya puga comptar amb més metges comunitaris i extracomunitaris.

També et pot interessar

stats