Cullera soterra José Costa, afusellat a Paterna: "Rep el final digne que es mereix"

L'Ajuntament ha organitzat un acte institucional per a retre-li homenatge i reivindica la seua figura

Cullera dona sepultura al cementeri municipal a José Costa, afusellat a Paterna
Cullera dona sepultura al cementeri municipal a José Costa, afusellat a Paterna / Ajuntament de Cullera

Les restes de José Costa Baiona, veí de Cullera que va ser afusellat el 20 de maig del 1940 i enterrat a la fossa comuna 114 de Paterna, han sigut soterrades este dilluns al cementeri municipal de Cullera, 84 anys després. "Hui rep el final digne i necessari que es mereix", ha celebrat la neta.

Divendres passat, es van entregar les restes de Costa a la filla, de 93 anys, i la neta. Este dilluns, l'Ajuntament de Cullera ha organitzat un acte institucional en memòria dels represaliats i, concretament, de José Costa Baiona, que residia al municipi amb la dona i els tres fills. En finalitzar l'homenatge, la família ha disposat d'un acte privat per a enterrar-lo. Amb ell, ja són set els veïns que, després de ser exhumats d'una fossa comuna, s'han inhumat al cementeri municipal de Cullera.

L'alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha reivindicat la seua figura. "És una persona que l'única cosa que va fer mal va ser saber escriure, llegir i ser un individu culte i bondadós que ajudava a la gent", i ha lamentat que "hi haja persones que pretenguen equiparar les víctimes amb els botxins". L'alcalde ha afirmat que són molts els que lluiten perquè "la memòria de José i de molts altres no es queden al mateix nivell que la dels franquistes, que el van assassinar i van afusellar vilment sense dignitat".

Per la seua part, la regidora de Patrimoni Històric, Sílvia Roca, ha afirmat que es tracta "d'un acte perquè José puga descansar en pau, amb dignitat i que reivindica la democràcia i la importància de mantindre la nostra memòria històrica viva, per a no repetir la història".

La neta de la víctima, Fabiola Morant, ha assegurat que tant la mare com ella mateixa estaven "molt emocionades" de poder sepultar-lo al costat de la dona, el final "digne i necessari que es mereix tant el meu avi com totes les persones que continuen lluitant per a donar als seus éssers estimats l'homenatge i respecte que es mereixen", ha manifestat.

La història de José Costa Baiona

José Costa Baiona va créixer en un orfenat i provenia d'una família humil. La mare era netejadora en un edifici, mentre que el pare va morir quan ell era xicotet. Va abandonar l'orfenat quan era un adolescent. Entre les seues aficions i il·lusions estava tocar la corneta i llegir. Era una de les poques persones de Cullera que sabia llegir i escriure en aquells anys, i era popular al municipi per contar a veïns i veïnes les notícies que succeïen i ajudar amb qualsevol tipus de necessitat que requerira lectura o escriptura.

Estava afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT). Durant el dia, era treballador del camp i, a la nit, treballava com a acomodador d'un cinema local. El van detindre a casa. L'havia avisat un amic, però Costa va decidir quedar-se dormint amb la dona i els fills, perquè assegurava que "no havia fet res" i que, per tant, "no tenien cap motiu per a anar per ell".

Per a justificar la detenció i l'afusellament van al·legar fets que, segons la família, no va cometre ell. Fins i tot li van imputar una gran quantitat de fets que "era impossible que haguera comés, perquè ell no estava a Cullera quan van ocórrer". També se li van atribuir nombrosos crims nocturns, cap provat, "pel simple fet d'eixir de treballar a la nit com a acomodador".

Després de detindre'l, el van portar al molí de Sueca, un molí que no estava en funcionament i que van utilitzar les autoritats per a retindre els arrestats, abans de distribuir-los per les diferents presons. Després d'uns mesos, van traslladar Costa a la presó model de València. Cada dijous la dona anava a visitar-lo.

El dia de l'execució, el 20 de maig, Costa va deixar una nota a la dona, Mercedes, en la qual deia que l'anaven a afusellar. Així ho confirma un certificat mèdic, en el qual es recull que a les 20 hores d'eixe dia el van afusellar al camp de tir de Paterna.

També et pot interessar

stats