El CSN investiga la sobreexposició a radiació nuclear de dos treballadors a Tarragona

En el primer cas l'operatori presentava una exposició de 68,84 mil·lisieverts (el límit és de 50 anuals) i en el segon cas, 3.000

Central nuclear d'Ascó a Tarragona
Central nuclear d'Ascó a Tarragona / EuropaPress

El Consell de Seguretat Nacional (CSN) ha obert un expedient, que podria acabar en sanció, a l'empresa OCA ICP, dedicada a la inspecció, control i prevenció d'infraestructures, per la sobreexposició a radiació nuclear ionitzant de dos dels seus treballadors a la delegació de Tarragona.

Segons ha informat el CSN, el primer cas es va registrar el passat 16 de juliol, quan un operari va presentar una exposició de 68,84 mil·lisieverts (el límit és de 50 anuals), i el segon cas va tindre lloc el 23 de setembre, amb una xifra que arribava als 3.000.

El segon treballador es va sotmetre a revisió a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va certificar que havia "estat exposat a les radiacions ionitzants d'una dosi a cos sencer de 0,9 Gy", molt superior a les dosis recomanades.

"A aquestes deficiències se suma que la comunicació de l'incident no s'ha fet amb la promptitud exigida, en el termini de 24 hores, d'acord amb la Instrucció del CSN IS-18 sobre els criteris per a notificar successos i incidents radiològics en instal·lacions radioactives", ha remarcat el CSN.

El CSN ha acordat fer també un examen de dosimetria biològica a l'ajudant que el dia de l'incident va estar fent treballs de gammagrafia amb l'operador implicat en la segona sobreexposició.

Ara el Consell de Seguretat Nacional està a l'espera de l'informe que ha de presentar l'empresa en un termini de 30 dies, juntament amb el "pla d'acció de millora de les deficiències detectades en el funcionament de la instal·lació radioactiva i anàlisi final de l'incident".

Quan reba aquest informe, el regulador elaborarà una proposta d'expedient sancionador avaluant les actes que, en aquests moments, es troben en fase d'elaboració i tramitació.

Encara que els treballadors han estat exposats a dosis superiors als límits establits, i atés que no hi ha alteracions analítiques (disminució de glòbuls blancs en sang) ni clíniques (enrogiment de la pell, depilació, cremades, nàusees o vòmits), el CSN ha classificat el succés de nivell 2 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES), que classifica de 0 a 7 els incidents nuclears segons la gravetat.

També et pot interessar

stats