Crítiques a una COP25 poc ambiciosa que ha oblidat la justícia climàtica

Els moviments socials i les organitzacions internacionals mostren decepció davant dels compromisos a què s’ha arribat en la Cimera del Clima.

Protestes a les portes de la cimera del clima de Madrid

Els moviments socials internacionals presents en la clausura de la Cimera del Clima (COP25) han manifestat “decepció” amb el document Xile-Madrid, temps d’actuar perquè, segons han dit, continua sense abordar la justícia social i sense tindre en compte les organitzacions en la presa de decisions. 

El president de Greenpeace, José David Sandoval, ha valorat la COP25 de decebedora, en declaracions a À Punt NTC. "Que 200 països es reunisquen per a fer civilització i acaben fent negoci és una mala notícia", ha dit. En la mateixa línia , Sandoval ha lamentat que els participants de la cimera s'hagen centrat en el comerç de drets d'emissió de carboni quan, segons ha dit, "el medi ambient no es pot mercantilitzar".

Organitzacions com Fridays for Future, que ha denunciat diverses vegades la incapacitat de la COP25, ha recordat que han portat a la cimera “el missatge de set milions de ciutadans de tot el planeta que exigeixen acció climàtica” i ha anunciat noves actuacions. El moviment exigeix que es posen els drets de les dones i de les comunitats indígenes al centre de les estratègies.

Per la seua banda, Joventut pel Clima ha assegurat que la falta d’acords ambiciosos provoca encara més frustració entre la gent jove, per la qual cosa continuaran eixint als carrers els divendres. 

Falta d’ambició

Des del punt de vista institucional, la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, ha reconegut que cal “actuar amb més ambició”. Els compromisos que han contret en la trobada no han satisfet tampoc el secretari general de l’ONU, António Guterres, que ha afirmat que la comunitat internacional “ha perdut una oportunitat important per a mostrar una ambició més gran” per a encarar la crisi climàtica. “Però no hem de rendir-nos i jo no em rendiré”, ha assenyalat en Twitter.

Una cimera amb un resultat agredolç

La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, ha dit que la cimera deixa “un gust agredolç”. Ribera ha assenyalat que tot el desafiament que s’ha escoltat ha sigut el compromís per a augmentar l’ambició i que tota acció ha d’avalar-la la ciència. 

Juantxo López de Uralde, diputat d’Unides Podem, també s’ha mostrat crític amb la falta d’afany dels països més contaminadors durant la conferència, als quals ha acusat d’estar “aliens al clamor del carrer”. El diputat considera aquesta cimera una “oportunitat perduda” per a avançar cap a objectius contundents i ambiciosos per a implementar l’Acord de París.

També et pot interessar

stats