La crispació política es juga en Twitter

Les xarxes socials contribueixen a consolidar determinades opinions i postures, i a viure en “mons paral·lels” respecte d’ideologies diferents.

La crispació política es juga en Twitter
La crispació política es juga en Twitter

Twitter contribueix a la polarització política de la societat. Ho diu un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, que assenyala que els votants viuen en mons paral·lels en aquesta xarxa social i que només lligen opinions d’internautes, partits polítics o punts de vista afins. Per què es produeix aquest fenomen? Segons el professor de Periodisme de la Universitat de València, Guillermo López, hi ha dos factors que conflueixen.

Doble polarització 

“La persona que està en Twitter té una polarització doble; per una banda, la del públic que segueix, que té opinions similars, i per l’altra, el que rep d’altres ideologies, que sol estar esbiaixat, amb un discurs extremat”. A aquests dos elements, s’afegeixen els anomenats algoritmes, que mostren continguts o no segons els nostres interessos. 

Així, segons apunta Guillermo López, Facebook mostra publicacions segons les preferències d’usuaris i usuàries, mentre que Google ho fa tenint en compte les nostres cerques i l’historial. Unes dades que fan servir per a enviar publicitat. “Facebook ven bancs d’usuaris. Per exemple, per a un partit determinat, la xarxa els pot dir persones que en un determinat lloc consumeixen una informació afí a la ideologia d’eixa formació”.

WhatsApp, la principal font de desinformació en xarxes

La xarxa que més contribueix a la polarització, segons Guillermo López, és WhatsApp i assenyala que la crispació social i la pujada de determinats partits té a vore amb aquest fet, la difusió de notícies, de vegades falses, a través d’aquest canal. A pesar d’això, el professor López creu que aquesta crispació és un reflex de la societat. L’eina per a canviar-ho, més educació en aquest àmbit.

També et pot interessar

stats