Creix exponencialment la presència de bacteris superresistents

La comunitat científica alerta que els antibiòtics no serveixen per a combatre les infeccions

Imatge d'arxiu d'unes mostres de bacteris en un laboratori / À Punt NTC

La comunitat científica alerta que la presència de bacteris superresistents creix de manera exponencial a la societat. Els antibiòtics no serveixen per a combatre les infeccions provocades per aquests bacteris, i actualment no hi ha cap altra alternativa. 

Els experts han descobert que una part es transmeten de mares a fills, però el més preocupant és que l'abús continuat d'antibiòtics al llarg del temps ha acabat afavorint que hagen creat un escut. “Són insensibles als medicaments i ens estem quedant sense ferramentes”, adverteix la investigadora del IATA-CSIC, M. Carmen Collado. 

Segons les previsions inicials, el 2050 deixaria deu milions de morts al món per infeccions bacterianes multiresistents. Ara, la data es redueix a set anys. “És una pandèmia, el que passa és que els casos no estan acumulats. Estan estenent-se a poc a poc. Com si diguérem, tenim una riuada, però en compte de vindre tota de colp, va lentament”, assegura l’investigador de Fisabio, Fernado González Candelas.

La ciència investiga ara la manera de reduir l'augment de casos, i tenen evidències que una ingesta saludable en fibra i vegetals és fonamental. Però també treballen per a trobar el component, present en la llet materna, que podria convertir-se en barrera per a aquests bacteris. Hi ha diverses línies de treball en marxa, però totes coincideixen en un factor comú, la presa de consciència social a través de l'àmbit mèdic, científic, ambiental i empresarial, per a actuar conjuntament.

També et pot interessar

stats