La credibilitat del Tribunal Suprem, en entredit

La resolució del tribunal sobre l'impost de les hipoteques posa en dubte la imparcialitat i la independència dels jutges.

EFE
EFE / Rodrigo Jimenez

La imatge del Tribunal Suprem ha patit un important descrèdit durant les últimes hores. Les associacions de consumidors, d'afectats per les hipoteques i, fins i tot, de jutges veuen danyada la imatge de la justícia i demanen dimissions.

La decisió del Suprem genera inseguretat jurídica i posa en dubte la imparcialitat i independència dels jutges. És el que assegura l'Associació de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, que demana la dimissió del president de la sala tercera del Tribunal Suprem, Luis Díez-Picazo, de qui diuen que ha fet una nefasta gestió sense precedents.

Víctor Cremades, advocat dels serveis jurídics d'ADICAE, assenyala: "No s'ha fet un favor en aquest cas, perquè va ser el mateix Suprem el que, amb les sentències del 16 d'octubre, modificà aquesta doctrina i ara la tornen a modificar". "En els consumidors hi ha la sensació que la banca té un pes específic en les decisions de caràcter polític i judicial", afegeix Cremades.

D'altra banda, José Martín Pastor, catedràtic de Dret Processal a la Universitat de València, explica que el Tribunal Suprem, "de moment, no ens ofereix aquesta seguretat jurídica perquè dins del mateix Suprem hi ha postures discrepants i aleshores cal que el poder legislatiu intervinga i resolga, modificant la normativa reguladora de l'impost, que és el subjecte passiu, la banca o el consumidor".

Ara, la solució la té el govern central, el legislador. A més de l'impacte econòmic i social de la resolució, s'obri el debat sobre la independència de la justícia.

També et pot interessar

stats