La covid pot deixar seqüeles a la còrnia i causar dolor ocular

Un estudi en què ha participat la Universitat Miguel Hernández d’Elx conclou que la malaltia pot causar alteracions semblants a les de l’ull sec

La covid pot deixar seqüeles en els ulls, fins i tot, deu mesos després de patir la malaltia
La covid pot deixar seqüeles en els ulls, fins i tot, deu mesos després de patir la malaltia / Shutterstock

. És una de les conclusions a què ha arribat un estudi per a analitzar la incidència d’aquesta malaltia en la salut ocular en què ha participat la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Els investigadors han conclòs que, encara que es passe de manera lleu, el coronavirus pot produir alteracions en el teixit nerviós de la còrnia i dolor ocular, aquestes dues conseqüències també associades a l'ull sec.

Alberto Barros, optometrista de l'Institut Oftalmològic Fernández-Vega, organisme que també ha participat en la investigació, ha explicat que les alteracions morfològiques trobades en còrnies de pacients amb covid "són similars a les trobades en còrnies diabètiques i amb la malaltia d'ull sec".

"El dolor i la incomoditat concorden amb els símptomes d'aquestes malalties i s'acompanyen de pèrdua funcional i alteració de la sensibilitat", ha assenyalat l'expert. Barros ha afegit que  la malaltia deixa seqüeles que influeixen en la incomoditat, la sequedat, la irritació i fins i tot en episodis de dolor als ulls dels pacients.

Per aquestes raons, els ulls es tornen més sensibles a condicions externes, com l'aire condicionat, i es produeix sensació d'areneta o de punxades.

Per a fer aquest estudi, els investigadors han reunit un grup de pacients que havia superat la covid i els ha pres imatges de les fibres nervioses de la còrnia. L’oftalmòleg Luis Fernández Vega, de l’Institut Fernández-Vega, ha destacat que “el 91,3% dels pacients hapresentat alteracions en el teixit nerviós corneal, compatibles amb una neuropatia de fibres perifèriques".

En aquest sentit, apuntava que la infecció viral causa axonopatia de les fibres sensorials, és a dir, una degeneració de la prolongació de les neurones, que es torna crònica després de la recuperació dels pacients.

Danys a llarg termini

Els investigadors han trobat senyals que aquestes seqüeles poden ser de llarga duració, perquè  en els pacients estudiats els danys es mantenien tant als tres, com als sis i deu mesos d'haver passat la malaltia. Fins i tot en alguns casos, empitjoraven aquestes alteracions dels pacients, la qual cosa ha portat els investigadors a pensar que les variacions es poden mantindre al llarg del temps. 

També et pot interessar

stats