La Covid-19, com altres coronavirus, podria ser sobretot infantil i no greu

Segons el treball publicat per la revista 'Science Advances', en un escenari a 10 anys també prediu que els joves tindran les taxes més altes d'infecció

Imatge d'arxiu d'un grup d'escolars a classe
Imatge d'arxiu d'un grup d'escolars en classe / À Punt NTC

En els pròxims anys, a mesura que el SARS-CoV-2 es faça endèmic en la població mundial, la Covid podria comportar-se com altres coronavirus del refredat comú, afectant sobretot els xiquets i xiquetes que encara no han sigut vacunats o exposats al virus, segons dades d'un model numèric.

Segons un treball publicat per la revista Science Advances, degut que la gravetat de la Covid-19 és generalment menor entre els xiquets, s'espera que la càrrega global de la malaltia disminuïsca. "Després de la infecció per SARS-CoV-2, s'ha observat una clara tendència a la gravetat i mortalitat amb l'edat", ha dit Ottar Bjornstad, de la Universitat de Pennsilvània (EUA). Els resultats del nostre model -afig- "suggereixen que el risc d'infecció probablement es desplaçarà als xiquets més menuts a mesura que la comunitat adulta s'immunitze, siga mitjançant la vacunació, siga per l'exposició al virus".

Un jove es vacuna contra la Covid-19
Un jove es vacuna contra la Covid-19

En un escenari d'immunitat duradora, ja siga permanent o almenys de deu anys, també es prediu que els joves tindran les taxes més altes d'infecció, ja que els individus de major edat estan protegits de noves infeccions per una prèvia. El model ensenya un desplaçament constant del risc cap als joves.

Canvis ja observats en altres coronavirus i virus de la grip

Bjornstad ha explica en un comunicat de la Universitat que tals canvis s'han observat en altres coronavirus i virus de la grip a mesura que han sorgit i després s'han fet endèmics.

Com a exemple assenyala que els treballs genòmics suggereixen que la pandèmia de 1889-1890, -coneguda com a grip asiàtica o russa, que va matar un milió de persones, principalment adults majors de 70 anys- podria haver-la causada l'aparició del virus , que ara és un virus del refredat endèmic, lleu i d'infecció repetida que afecta sobretot xiquets de 7 a 12 mesos.

Bjornstad ha advertit que si la immunitat a la reinfecció pel SARS-CoV-2 disminueix entre els adults, “la càrrega de la malaltia podria continuar sent alta en aquest grup, encara que l'exposició prèvia al virus disminuiria la gravetat”.

L'equip estatunidenc-noruec ha desenvolupat el que es coneix com un "model matemàtic realista estructurat per edats (RAS)", que integra demografia, grau de mescla social i duració de la immunitat que bloqueja la infecció i redueix la malaltia, per a examinar possibles escenaris futurs d'incidència i càrrega de mortalitat de la Covid-19.

En concret, va examinar la càrrega de la malaltia en terminis immediats, mitjans i llargs: 1, 10 i 20 anys, respectivament. També va estudiar la càrrega d'aquesta en 11 països, Xina, el Japó, Corea del Sud, Espanya, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, els Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica, que diferien àmpliament en la seua demografia.

Per a l’estudi es van utilitzar dades de Nacions Unides per a cadascun dels països. "Independentment de la immunitat i la mescla, la càrrega de mortalitat a nivell de la població pot diferir entre els països a causa de les diferències demogràfiques", apunta Ruiyun Li, de la Universitat d'Oslo.

Segons els investigadors, el seu model es va dissenyar perquè les autoritats sanitàries disposen d'una eina "potent i flexible" per a examinar la futura circulació de la Covid-19 per edats, i reforçar les intervencions. 

També et pot interessar