El cost de la farmaciola anticovid: fins a 200 euros per família

Les mascaretes, el gel hidroalcohòlic o el test d'antígens ja són part de les despeses quotidianes, però no tots es poden permetre el cost de les mesures contra la covid

Farmaciola per a la covid: despesa mensual per a una família de quatre persones / Miguel Ángel Reino | À Punt NTC

Des de l'arribada de la covid la cistella de la compra ha incorporat articles fins aleshores utilitzats en situacions molt concretes. Es tracta de la mascareta o del gel hidroalcohòlic, actualment imprescindibles en el dia a dia de qualsevol persona.

L'últim producte a sumar-se ha sigut el test d'antígens, que a partir l'escalada de casos en la sisena onada, s'ha convertit en un instrument necessari de detecció i prevenció de la covid.

Així, les famílies han vist com el pressupost destinat a la compra mensual augmentava considerablement per a mantindre una "farmaciola anticovid" i que tots els membres puguen complir les mesures de seguretat.

120 euros en mascaretes FFP2 al mes

Dins de la farmaciola hi hauria, en primer lloc, mascaretes. Contant que s'empre una o dos mascaretes al dia, una família de quatre persones destinarà com a mínim 0,68 euros al dia a mascaretes quirúrgiques (17 cèntims de mitjana cadascuna), i 3,60 euros si opten per mascaretes FFP2 (90 cèntims de mitjana). Al mes, seria més de 20 euros en el primer cas i entre 110 i 240 euros en el segon.

De gel hidroalcohòlic en trobem de tots preus i formes, des dels més menuts de 50 ml de 70 cèntims fins als que venen en grans recipients i porten perfums i propietats com l'àloe vera, que poden arribar als 12 euros. El Ministeri de Sanitat va fixar a l'abril de 2020 el seu preu màxim de venda a 0,021 euros per mil·lilitre, per tant, un pot de gel de 50 ml costaria al voltant d'un euro.

A aquestes despeses se li afigen també la compra extra de medicaments si un o diversos membres de la família donen positiu en covid i necessiten pal·liar els símptomes. En aquest cas, una caixa de paracetamol tindria un cost al voltant de 2,50 €. Ajuntant el medicament amb el gel hidroalcohòlic, el cost podria arribar a ser d'entre 6 i 25 euros.

L'últim producte a eixir són els tests d'antígens, el preu del qual està regulat a partir de hui amb un màxim de 2,94 euros per unitat. Suposant que cada membre de la família hauria de fer-se un almenys una vegada al mes, aquest suposaria gastar quasi 12 euros en les proves. Si cal PCR, ja el pressupost es dispararia entre 60 i 120 euros.

També et pot interessar

stats