El coronavirus va ‘arribar’ a Twitter abans que es conegueren els primers casos a Europa
Un estudi revela una preocupació creixent pels símptomes de la Covid-19 en la xarxa social entre finals de 2019 i principis de 2020.
Els tuits publicats a Europa entre finals de 2019 i principis de 2020 mostren que alguna cosa estranya estava passant. Quan encara no sabíem que el coronavirus havia arribat al vell continent, en la xarxa social ja hi havia una gran quantitat de missatges que mostraven una preocupació creixent per casos de pneumònia i tos seca, que després s'associarien amb el SARS-CoV-2.
Així es desprén de l'estudi dut a terme per un equip d'investigació de la IMT School for Advanced Studies de Lucca (Itàlia) que s'ha publicat aquesta setmana en el portal web d'investigació Scientific Reports.
Augment de tuits sobre 'pneumònia' al gener de 2020
L'equip va crear una base de dades única amb tots els missatges publicats en Twitter que contenien la paraula clau pneumònia (l'estat més greu induït pel coronavirus) en els set idiomes més parlats de la Unió Europea (anglés, alemany, francés, italià, espanyol, polonés i neerlandés) des de desembre de 2014 fins a l'1 de març de 2020. Després exclogueren els tuits i retuits amb enllaços a notícies sobre virus per a eliminar del recompte la incipient cobertura de la pandèmia.
Geolocalització de tuits relacionats amb ‘pneumònia’ publicats a Europa des de desembre de 2019 / M. Lopreite, M. Riccaboni ‘et al.’ (‘Scientific Reports’)En el primer mapa es mostra el nombre d'usuaris que van debatre sobre la paraula clau entre el 15 de desembre de 2019 i el 21 de gener de 2020 (després de filtrar notícies relacionades). I en el segon, la variació relativa en el nombre d'usuaris que parlen de pneumònia entre l'hivern de 2019 i de 2020.
Així geolocalitzaren més de 13.000 tuits relacionats amb la pneumònia entre finals de 2019 i principis de 2020, i descobriren que procedien exactament de territoris on més tard s'informaria dels primers casos d'infeccions, com la regió de la Llombardia a Itàlia, Madrid a Espanya i la zona de París a França.
El mateix va ocórrer amb les paraules clau tos seca, amb què l'equip va repetir l'operació.
Xarxes socials per a vigilar epidèmies
Dels resultats extrets, l'equip dedueix que, quan encara faltaven setmanes per a diagnosticar els primers casos a les regions on primer va arribar la infecció per coronavirus, el SARS-Cov-2 ja estava ben present en Twitter, i es pot rastrejar a través dels missatges que parlen dels símptomes.
Per això, proposen que les xarxes socials siguen una eina útil de vigilància epidemiològica, ja que poden ajudar a interceptar els primers signes d'una nova malaltia abans que prolifere sense detectar-la, i també rastrejar-ne la propagació.