El coronavirus té capacitat de provocar un envelliment accelerat

El projecte destaca la relació entre la mortalitat i morbiditat del SARS-CoV-2 i la resposta inflamatòria i degradació de teixits associades a les cèl·lules envellides de l'organisme

Partícules del virus SARS-CoV-2, acolorides en blau, en una imatge de microscopi d'electrons
Partícules del virus SARS-CoV-2, acolorides en blau, en una imatge de microscopi d'electrons / CDC

El coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la covid-19, ha demostrat que té capacitat per a provocar un envelliment de les persones de manera accelerada, segons han comprovat científics espanyols involucrats en una investigació que va començar a l'inici de la pandèmia, el març del 2020.

Els científics han comprovat la implicació de l'envelliment cel·lular en els efectes de la covid i la relació que existeix entre la mortalitat i la morbiditat del coronavirus i la resposta inflamatòria i degradació de teixits associades a les cèl·lules envellides de l'organisme.

Ho ha comprovat un equip d'investigadors liderat pel Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, que han publicat els seus resultats en la revista Aging cell.

La senescència és un estat en el qual les cèl·lules envellides perden la capacitat de dividir-se i de contribuir al funcionament de l'organisme. Però, no obstant això, no desapareixen, sinó que amb el pas dels anys es van acumulant en quasi tots els òrgans, on segreguen molècules inflamatòries i enzims que degraden els teixits.

El CSIC ha informat que el treball que s'ha publicat ara remarca la importància de contemplar l'impacte de l'entorn proinflamatori originat per aquestes cèl·lules en els efectes derivats de la covid-19.

Les cèl·lules zombis

Quan va començar la pandèmia mundial a causa del coronavirus l'Institut de Salut Carlos III va concedir una ajuda a setze investigadors de huit institucions perquè començaren a estudiar la relació entre els símptomes provocats pel virus i les cèl·lules senescents, també conegudes com a cèl·lules zombis pel seu comportament.

“El més interessant és que aquestes cèl·lules són metabòlicament hiperactives, la qual cosa les converteix en nocives per a l'organisme, en crear un escenari proinflamatori crònic als teixits on s'acumulen. La idea era observar si el virus, quan infecta, amplifica els efectes negatius de les cèl·lules senescents”, ha explicat Cayetano von Kobbe, l'investigador del Centre de Biologia Molecular que ha liderat el projecte.

Els estudis posteriors desenvolupats en ratolins humanitzats —i, per tant, susceptibles a la infecció per SARS-CoV-2— van mostrar el paper de les cèl·lules senescents en la creació d'un entorn inflamatori que contribueix al desenvolupament dels símptomes per covid-19.

En un laboratori de bioseguretat del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa els investigadors van observar la capacitat del virus "per a envellir-nos de manera accelerada".

L'envelliment dels teixits es relaciona directament amb la covid persistent (també denominada síndrome postcovid), i encara que no presenta un efecte immediat en adults, sí que mostra una major implicació en la morbiditat i mortalitat per SARS-CoV-2 observada en persones majors, ha detallat el CSIC.

Què passarà quan persones que han sigut infectades arriben a la tercera edat amb uns teixits més vells del normal?

Von Kobbe s'ha preguntat què passarà quan persones que han sigut infectades arriben a la tercera edat amb uns teixits més vells del normal i ha subratllat la importància d'investigar ara les patologies associades a la covid persistent.

L'estudi detalla, a més, una nova teràpia basada en fàrmacs ja aprovats per l'Agència Americana del Medicament (FDA, per les seues sigles en anglés) per a eliminar aquest tipus de cèl·lules.

També et pot interessar

stats