Els corals de la costa d’Orpesa, en risc per les altes temperatures

La temperatura supera els 28 graus a deu metres de profunditat, una xifra “devastadora”, segons l’equip investigador

Dues investigadores treballen en la posidònia oceànica d'Orpesa / À Punt NTC
26 de juliol 2022 - 16:10

Un equip de biologia de la Universitat Catòlica de València ha fet un seguiment de l'estat de conservació del lloc d'interés comunitari del parc natural del Prat de Cabanes-Torreblanca (Plana Alta). Entre altres, estudien organismes marins com eriçons i petxelines, a més de peixos, la posidònia oceànica i la resta de plantes marines que formen praderies a certa profunditat.

Clara Téllez, investigadora a l'Institut d'Investigació en Medi Ambient i Ciència Marina (Imedmar), ha assegurat que el fons els ha sorprés perquè “hi ha corals, praderies molt ben conservades i en general molta biodiversitat”. 

Així i tot, Diana López, una altra investigadora de l’Imedmar, ha reconegut que no tot són bones notícies. “En les immersions que estem fent a deu metres els ordinadors ens marquen entre 28 i 29 graus, una temperatura que podrà ser devastadora per a molts organismes marins, si no canvia a l'agost”, ha advertit. 

Un exemple de l’impacte del canvi climàtic són els primers signes de blanqueig d’alguns corals mediterranis d'aquest fons marí, com la cladòfora, i la presència d'espècies exòtiques com un coral del mar Carib o una alga marina australiana. Però en general l'estat de conservació d'aquest LIC és mereixedor de convertir-se en una reserva marina, una decisió que és competència de la Conselleria de Transició Ecològica.

També et pot interessar

stats