Convocades més de 60 mobilitzacions en defensa del sector citrícola valencià
La Unió de Llauradors demana al govern espanyol que prepare un document i reclame a Brussel·les la clàusula de salvaguarda per als cítrics.
Els citricultors valencians es mobilitzen aquesta vesprada en més 60 pobles per a exigir igualtat de condicions a tots els productors que vulguen introduir els seus productes a Europa. Denuncien que en la pitjor campanya de les últimes dècades, la resposta del Ministeri d'Agricultura ha sigut insuficient. La Plataforma per la Dignitat del Llaurador demana que es modifique l'acord amb Sud-àfrica, que els fa competència deslleial ja que, segons els citricultors valencians, el país africà produeix més barat a costa de condicions laborals i fitosanitàries sota mínims. Demanen una llei de cadena alimentària justa.
Les mobilitzacions d'aquesta vesprada també reclamaran l'aplicació de la clàusula de salvaguarda com s'ha fet en el cas de l'arròs, es tracta d'un aranzel que s'aplicaria als cítrics que entren de fora de la Unió Europea.
Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, organització integrant d’aquesta plataforma, ha dit a Les notícies del matí que demanen una revisió de l’acord de la Unió Europea i Sud-àfrica, l’aplicació de la clàusula de salvaguarda, una millora en la llei de la cadena agroalimentària, la reciprocitat en matèria fitosanitària i laboral, i el tractament en fred. Peris no entén que als exportadors valencians els obliguen a aplicar el tractament en fred i “cap país tercer hi està obligat quan ve a Europa”.
Els preus han caigut un 25% i el sector ha perdut ja 145 milions d’euros
La Unió de Llauradors denuncia que “cal equilibrar les regles del joc” amb els països que fan competència deslleial al sector citrícola. Així, li demanen al govern espanyol que prepare un document i que vaja a Brussel·les “perquè s’aplique la clàusula de salvaguarda”, perquè hi ha dades suficients de l’impacte negatiu d’aquesta situació. Segons ha destacat Peris, els productors han perdut ja més de 145 milions d’euros aquesta campanya i els preus han baixat més d’un 25%.
Aquest dilluns es reuneix el Consell de Política Agrícola al Ministeri, a Madrid, amb l’assistència de la consellera d’Agricultura. La Unió de Llauradors espera que les reclamacions del sector citrícola estiguen damunt de la taula. Peris ha demanat al ministre d’Agricultura, Luis Planas, que siguen “valents, que reaccionen i que agafen com a bandera la defensa del sector citrícola”. Segons ha avisat, el sector no dona més marge de temps i exigeix al govern espanyol que treballe ja davant de la Unió Europea. Avisen que continuaran les mobilitzacions “fins a revertir aquesta situació”.
Europa demana estudis que justifiquen la clàusula
La consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, ha destacat en À Punt Notícies matí, abans d'entrar al Consell de Política Agrícola al Ministeri, que el govern valencià ja ha traslladat al central la demanda d'aplicar una clàusula de salvaguarda per als cítrics. No obstant això, Cebrián ha explicat que Europa necessita una sèrie d'estudis d'impacte de diverses campanyes que "justifique la necessitat d'aplicar aquesta clàusula". Uns estudis que determinen la quantitat de cítrics que arriben, els problemes fitosanitaris, "ja que s'han detectat partides amb plagues", i els efectes en el consum, segons ha indicat la consellera.
No obstant això, la Comissió Europa no preveu aquesta avaluació fins al mes d'octubre. Cebrián ha recalcat que per al sector seria important que “s'avançaren aquests estudis i es pogueren aplicar ja mesures en la campanya actual”.
63 mobilitzacions
A la les comarques de Castelló s'han convocat manifestacions en 14 localitats de la Plana Baixa on va nàixer la Plataforma (Nules, Borriana, la Vilavella, Vila-real, Onda, Almassora, Moncofa, Betxí, la Llosa, Almenara, Xilxes, la Vall D'Uixò, Artana i les Alqueries); dues de la Plana Alta (Castelló i Torreblanca); nou del Maestrat (Benicarló, Vinaròs, Peníscola, Alcalà de Xivert, Sant Jordi, Càlig, Sant Rafael del Riu, Traiguera i Santa Magdalena de Polpís) i una de l'Alt Palància (Castellnovo).
A les comarques de València, la Safor amb huit localitats adherides (Bellreguard, Almisserà, Benifairó de la Valldigna, Potries, Xeresa, Xeraco, Simat de la Valldigna i Tavernes de la Valldigna) és on més mobilitzacions tindran lloc i la Ribera Baixa, també amb huit, (Cullera, Polinyà del Xúquer, Fortaleny, Albalat de la Ribera, Riola, Benicull, Llaurí i Corbera).
A la Ribera Alta se'n faran cinc (Algemesí, Carlet, Benifaió, Guadassuar i Benimodo). A la comarca de l'Horta Nord s'hi han adherit 4 localitats (Albuixec, Meliana, Massamagrell i Museros); a la Vall d'Albaida dues (Llutxent i Quatretonda); igual que al Camp de Túria (Benaguasil i Bétera); una de la Costera (Montesa) i una del Camp de Morvedre (Sagunt).