Controlat l'incendi d'Assuévar després que s'hagen cremat més de 400 hectàrees

La meitat del territori afectat correspon al Parc Natural de la serra d'Espadà i Emergències assegura que l'actuació dels bombers ha evitat un "drama mediambiental" 

Així ha quedat el terreny afectat per l'incendi declarat a Assuèvar el passat dissabte
Així ha quedat el terreny afectat per l'incendi declarat a Assuévar dissabte passat / Domenech Castello (Efe)
16 d'agost 2021 - 15:02 Actualitzat: 16 d'agost 2021 - 15:39

Emergències de la Generalitat ha donat per controlat l'incendi forestal declarat a Assuévar dissabte passat, segons ha publicat el 112 en Twitter. És el més greu que s'ha declarat a la Comunitat Valenciana des que ha començat l'estiu i va obligar a desallotjar vora 300 veïns. La superfície afectada pel foc, que en un principi s'havia estimat en 500 hectàrees, es rebaixa finalment a 420. Vora la meitat, 220, pertanyen al Parc Natural de la Serra d'Espadà.

A hores d'ara no queden punts calents sobre el perímetre i les brigades del Consorci Provincial de Bombers que hi havia actuant sobre el terreny, així com els efectius desplegats de la Unitat Militar d'Emergències (UME) ja s'hi han retirat seguint un replegament "escalonat", ha precisat el 112. Quatre unitats de bombers forestals de la Generalitat continuen en la zona realitzant labors de vigilància per a evitar que revifen les flames. 

Després de més de 24 hores de lluita contra les flames, les tasques d'extinció han evolucionat de manera favorable aquest dilluns gràcies al canvi en les condicions meteorològiques. Segons ha explicat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Àngel, després de la reunió de seguiment i coordinació del migdia en el punt de comandament avançat, la baixada en les temperatures després d'un cap de setmana infernal, l'augment de la humitat —fins el 70%— i l'afluixament en les ràfegues de vent s'han convertit en aliades dels bombers durant la nit.

El clima, juntament amb el responsable d'emergències ha definit com "una acuació molt minuciosa, d'orfebreria fina", per part del dispositiu antiincendis, ha possibilitat que l'incendi haja quedat estabilitzat a les quatre de la matinada i finalment baix control passades les dos del migdia. Encara hauran de passar alguns dies per tal que es done per extingit.

Per la seua banda, el director tècnic del punt de comandament avançat, Pablo Vila Garcés, ha precisat que el balanç d'hectàrees afectades pel foc, 420, és provisional perquè encara no s'ha pogut fer la perimetració exacta. La xifra oficial es coneixerà en uns dies. 

Les flames començaren en el terme municipal d'Assuévar i posteriorment s'estengueren també a les localitats de Soneja i Almedíxer. Tot indica que la causa ha sigut un llamp que va caure dissabte a la nit en la zona. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, explicava aquest diumenge que la situació va ser inicialment "molt complicada" perquè les flames s'originaren en una zona molt agrest, fet que va provocar que es generara una quantitat de fum. L'actuació dels bombers ha evitat, tal com ha apuntat José María Àngel, el que podia haver-se convertit en "un drama mediambiental" per a la Comunitat Valenciana. 

El president del Consell, Ximo Puig, ha valorat el resultat dels treballs d'extinció perquè gràcies a això el foc "no ha anat a més". Tot i això, ha afegit que cada hectàrea que es crema "és una desgràcia".

També et pot interessar

stats