Està controlada la salut mental de les persones que tenen llicència d'armes?

A causa de la privacitat de les dades, el metge o metgessa no poden saber si el pacient té armes

A Espanya, per a utilitzar armes esportives curtes es necessita una llicència tipus F / À Punt NTC

L'incident de diumenge a Alaquàs és ja el segon del qual s’ha tingut notícia enguany d'un tirador esportiu que es lleva la vida. L'incident posa en dubte si hi ha alguna manera d'evitar el perill que suposa una malaltia per a aquestes persones.

A Espanya, per a utilitzar armes esportives curtes, en principi les menys perilloses, es necessita una llicència tipus F. Això significa passar un examen psicotècnic que inclou proves físiques i mentals. En concret, la part del psicotècnic es mesuren quatre aspectes: el paranoïdisme, el neuroticisme, l’agitació i el que es coneix com la força del jo. 

La llicència es renova cada cinc anys per a menors de 60 anys; després, cada dos anys fins als setanta, quan passa a ser anual. La renovació suposa tornar a passar totes les proves i en molts casos és l'únic moment en què es detecten malalties mentals en tiradors esportius. 

Però per llei, les dades no es comparteixen. Per això, en les consultes de salut mental, el metge o metgessa no pot saber si el pacient ho amaga o si una persona té armes. També ocorre al contrari, i és que el centre que dona l'apte a la llicència d'armes no té manera de saber si la persona està o no en tractament per malaltia mental.

Centres i facultatius han declarat a À Punt que es tracta d'una situació legal ambigua que, atesa la perillositat, caldria repensar. 

També et pot interessar

stats