La contaminació de l'aire repunta a la Comunitat Valenciana, d'acord amb l'informe d'Ecologistes en Acció
La qualitat de l'aire ha empitjorat respecte als anys 2020 i 2021, amb un augment dels nivells de partícules en suspensió i, més moderadament, de diòxid de nitrogen i ozó
Durant 2022 la qualitat de l'aire a la Comunitat Valenciana ha empitjorat respecte als anys 2020 i 2021, amb un augment dels nivells de partícules en suspensió (PM10 i PM2,5) i, més moderadament, de diòxid de nitrogen (NO2) i ozó, sense assolir aquests dos contaminants les concentracions habituals en els anys anteriors a la pandèmia.
L'informe que Ecologistes en Acció elabora cada any pren com a referència els valors màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i també l'objectiu a llarg termini per a protegir la vegetació de la Unió Europea. D'acord amb eixos llindars, l'aire contaminat va afectar en 2022 la totalitat de la població i del territori valencians. Si es prenen els estàndards de la normativa, més laxos que les recomanacions de l'OMS, no hi ha població que haja respirat aire contaminat per damunt dels límits legals.
Una de les conclusions principals que es pot extraure de l'informe, segons el grup ecologista, és que set de cada deu valencians van respirar en 2022 un aire que incompliria els nous estàndards legals proposats per la Unió Europea per al 2030.
Pel que fa a les condicions meteorològiques, l'any 2022 va ser molt sec i el més càlid a Espanya des d'almenys 1961. L'estabilitat atmosfèrica va activar els episodis de contaminació per partícules, en la seua major part procedents del nord d'Àfrica. L'extremada calor estival va contribuir a l'augment de l'ozó, especialment durant les onades de calor de juny, juliol i agost. El canvi climàtic es confirma com un factor determinant en l'agreujament dels episodis de mala qualitat de l'aire.
No obstant això, el factor essencial per a explicar el repunt de la contaminació atmosfèrica durant 2022 és la recuperació de la mobilitat motoritzada i de l'activitat econòmica prèvies a la pandèmia de la covid-19, segons Ecologistes en Acció.