Quant contamina enviar un correu electrònic?

L’enviament de correus o l’emmagatzematge d’arxius en línia també deixen la seua empremta de carboni

Imatge d'una dona utilitzant un ordinador / À Punt NTC

Situacions tan habituals com tindre la safata del correu electrònic plena contaminen. No es pot tocar, no gasta paper, però la infraestructura que necessiten aquestes aplicacions comporta un consum energètic alt i, per tant, emet CO₂ a l'atmosfera. És l'empremta de carboni digital.

Per treball o per oci, cada dia es dediquen hores de cara als ordinadors o als mòbils. Un flux de dades que circulen per la xarxa de les telecomunicacions en forma de paquets de vídeo, d'àudio o de correu electrònic. Intangible però contaminant.

Héctor Esteban, director de l'Escola Tècnica d'Enginyeria de Telecomunicacions UPV afirma que “si tu reps o envies un correu hi ha un recorregut i a banda dels cables per anar d’un lloc a un altre, passa per uns servidors que normalment estan localitzats en centres de processaments de dades”. Això consumeix moltíssim. Al voltant de dos grams de carboni genera un vídeo per segon i si parlem del correu electrònic cada un pot emetre a l'atmosfera fins a 50 grams de CO₂. Per això la importància d'esborrar el contingut digital.

El director de l'Escola Tècnica d'Enginyeria de Telecomunicacions UPV explica que “el fet de mantindre aquesta informació té un cost. Vull dir, que hi ha un ordinador en algun lloc llunyà refrigerat, que això consumeix, en un disc dur que també té les pròpies emissions”.

L'evolució tecnològica no va exempta d'emissions de CO₂. Fer ús dels aparells de manera responsable i apagar-los quan no s'usen són bones maneres de començar.

També et pot interessar

stats