Consuelo Ciscar s'enfronta a sis anys de presó per malversació en l'IVAM

És la segona causa del cas IVAM per la qual és jutjada, en aquesta ocasió per haver adquirit obres de l'escultor Gerardo Rueda que es consideren falses

Consuelo Ciscar, en una imatge d'arxiu
Consuelo Ciscar, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar s'enfronta a partir d'aquest dimarts a un nou juí per haver gastat de manera il·lícita uns quatre milions d'euros de fons públics en la compra de reproduccions no originals d'obres de l'escultor madrileny Gerardo Rueda, uns fets pels quals demanen una condemna de sis anys.

Ciscar ja va ser condemnada –va admetre la seua responsabilitat– l'estiu passat a un any i sis mesos de presó per haver comés prevaricació i malversació de cabals públics per utilitzar els recursos del museu per tal d'afavorir la carrera artística com a escultor de Rablaci, fill seu i de Rafael Blasco (PP), l'exconseller del govern valencià condemnat diverses vegades per corrupció.

Aquesta condemna va quedar suspesa amb la condició que no delinquira en el termini de dos anys i abonara, juntament amb els altres condemnats, 75.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

Ara s'enfronta a una segona causa en el marc del cas IVAM, en aquesta ocasió per haver adquirit obres d'art de l'escultor Gerardo Rueda que es consideren falses.

També jutjaran l'exdirector financer del museu, Juan Carlos Lledó, i José Luis Rueda, fill adoptiu de l'escultor mort, pels mateixos delictes continuats de prevaricació administrativa, falsedat documental i malversació de cabals públics en la modalitat agreujada.

Segons relata l'advocat de la Generalitat en l'escrit d'acusació, "de manera sorprenent i enigmàtica, en 2007 (11 anys després de la mort de son pare) José Luis Rueda, obviant el marmessor, protocol·litza mitjançant instrument públic notarial una addició d'herència en què diu haver trobat unes 600 obres d'art valorades en més de 21 milions d'euros".

Un informe de la UDEF constata que moltes d'aquestes obres fan més de 2 metres d'altura, i alguna arriba fins i tot a 10 metres, motiu pel qual es pregunta el lletrat "com van poder romandre oblidades i/o perdudes 600 escultures moltes de les quals saltaven a la vista? On estaven emmagatzemades escultures de 10 metres durant 11 anys?".

"96 de les 98 obres adquirides per l'IVAM a José Luis Rueda figuren en aquesta addició, 51 de les quals no existien al temps de fer l'addició perquè van ser executades amb posterioritat a 2007", assegura l'advocat en aquest text.

Tant la Fiscalia com l'Advocacia de la Generalitat reclamen per a l'acusada –alt càrrec amb els governs del PP i esposa de l'exconseller Rafael Blasco, condemnat pel cas Cooperació– sis anys de presó i una multa de 144.000 euros.

De manera subsidiària, l'advocat de la Generalitat reclama que els tres acusats siguen considerats autors d'un delicte d'estafa. Per a Juan Carlos Lledó la fiscal reclama cinc anys i mig de presó i una multa de 63.000 euros i per a José Luis Rueda, una condemna de cinc anys.

En concepte de responsabilitat civil, la Fiscalia Anticorrupció reclama als tres acusats una indemnització de 3.456.876 euros, que hauran d'abonar de manera solidària i conjunta. Aquesta quantitat s'eleva a 4.176.868 en l'escrit d'acusació que ha presentat l'Advocacia de la Generalitat.

Al llarg de 25 sessions –previsiblement fins al 14 de desembre– s'analitzarà el suposat frau perpetrat per la cúpula directiva de l'Institut Valencià d'Art Modern mitjançant la compra de reproduccions d'obres de Gerardo Rueda, amb càrrec als fons públics.

Les creacions van ser adquirides a preu d'obres d'art originals, quan, suposadament, no ho eren. El cost de les set obres adquirides per Consuelo Ciscar al fillastre de Rueda ascendeix a 2.584.353 euros, i a més de la compravenda es va pactar, sempre segons l'escrit d'acusació del fiscal, que el fill de Rueda donaria 77 obres del mateix artista condicionada al lliurament de 300 exemplars del catàleg que havia d'editar l'IVAM i la realització de dues exposicions.

Al cost per a l'erari caldria sumar els 512.524 euros que va pagar l'Institut Valencià d'Art Modern a una fundació privada per a fondre 44 de les obres, i el cost dels citats catàlegs i exposicions.

També et pot interessar

stats