El conserge i els bombers de l’incendi de Campanar reben la màxima distinció de la Protecció Civil

Marlaska lliura les medalles honorífiques a díhuit persones, com operadores de l'112 o un guàrdia civil, i institucions que han destacat per la seua ajuda solidària a la ciutadania

Els guardonats amb la medalla a la Protecció Civil, amb el ministre de l'Interior, en finalitzar l'acte de lliurament de les distincions
Els guardonats amb la Medalla a la Protecció Civil, amb el ministre de l'Interior, en finalitzar l'acte de lliurament de les distincions / @pilarbernabe

Julián García, el conserge del complex de Campanar que es va calcinar al febrer, i que va avisar bona part del veïnat perquè abandonara sa casa, ha rebut este dijous la màxima condecoració al mèrit de la Protecció Civil, reconeixement que també han rebut els bombers. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha lliurat el guardó honorífic tant a ell com als equips de professionals que van intervindre en els primers moments de l’incendi que va acabar amb 138 vivendes i va deixar vora 450 persones damnificades. En total, el ministre ha entregat díhuit distincions.

La màxima condecoració, la Medalla d'Or al Mèrit de la Protecció Civil amb distintiu roig, ha recaigut en el porter de l’edifici, així com en els bombers de València i en els del Consorci Provincial, per la seua actuació en el sinistre de Campanar. Tots ells van ser alguns dels primers a entrar a l’edifici, quan les flames no havien devorat bona part de l’edifici.

Juntament amb el porter i els bombers, la Unitat Militar d’Emergències, la Policia Nacional, la Policia Local, els voluntaris de Protecció Civil, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, l’Equip de Resposta Immediata Psicosocial de Creu Roja i el Servei d'Emergències Sanitàries de la Generalitat han rebut la Medalla de Plata i distintiu roig per la intervenció en el dramàtic incendi.

El ministre de l’Interior ha recordat les “paoroses imatges” de l’incendi de l’edifici de Campanar, “que Espanya sencera vivia angoixada”. Tot i això, el ministre assegurava que aquells que seguien l’evolució dels fets tenien “la tranquil·litat de saber que estaven els millors, fent el que és possible i el que és impossible” per rescatar vides i sufocar les flames.

Així mateix, en l’acte que s’ha celebrat a València, i més enllà dels que van intervindre en l’incendi de Campanar, el ministre de l’Interior ha distingit altres professionals pel seu bon treball, que ha permés en molts casos salvar vides o ajudar en fenòmens naturals.

Era el cas de l’agent de la Guàrdia Civil Héctor Moya, de la caserna de Llíria, que va realitzar una maniobra cardiopulmonar a una dona que es va eixir de la calçada amb el vehicle. La seua intervenció ràpida va ser determinant per a salvar-li la vida. A més, es donava la circumstància que l’agent estava fora de servei. Este dijous ha rebut la Medalla de Bronze al Mèrit de la Protecció Civil amb distintiu roig.

Atac d'epilèpsia i violència masclista

És el mateix reconeixement que han rebut dos operadores de l'112. Una d'elles, Raquel Gimeno, en rebre una telefonada d’una xiqueta de quatre anys, que demanava ajuda perquè sa mare patia una crisi d’epilèpsia. L’altra operadora d’este servei telefònic d’Emergències, Lorena Trilles, era reconeguda per l’atenció que va dispensar a una víctima de violència masclista.

La quarta persona a rebre la Medalla de Bronze al Mèrit de la Protecció Civil ha sigut la cap provincial de Trànsit a la província de Castelló, María Mercedes Peris. Rebia el Guardó Honorífic del Ministeri de l’Interior per la seua labor durant les nevades dels temporals hivernals i la DANA de setembre del 2023.

En últim lloc, la Medalla de Bronze amb distintiu blau ha recaigut en Antonio García, tècnic de la Unitat de Protecció Civil de la subdelegació d’Alacant, pel seu treball, durant 33 anys amb el seguiment d’inundacions, com la del 1997 a la ciutat d'Alacant.

Sou un exemple viu d’una societat moderna, solidària i compromesa, que evidencia l’entrega i la vocació de servei públic Fernando Grande-Malaska - Ministre de l'Interior

Així mateix, Shaila Lecegui, responsable de la Unitat de Gestió Centralitzada de Preventius de l'Àrea de Socors de Creu Roja Alacant, ha rebut la mateixa distinció per la seua labor en l'operació Pas de l'Estret.

José Francisco López Segarra, president de Patim de Castelló de la Plana, una associació que treballa per a afavorir la intervenció i la integració en addiccions i altres conductes, també ha rebut la mateixa distinció pel suport d’esta entitat a les institucions públiques i privades i la ciutadania durant la pandèmia.

Grande-Marlaska ha tingut paraules d’agraïment per a tots ells, als quals s’ha referit com “un exemple viu d’una societat moderna, solidària i compromesa", un fet, ha dit, "que evidencia l’entrega i la vocació de servei públic” de tots els guardonats. 

També et pot interessar

stats