Comença l'operació Pas de l'Estret 2024 als ports d’Alacant i València

S'espera un augment del 6% en el nombre de vehicles que travessaran l'Estret des de i cap al Magrib este estiu

Vehicles en cua al port d'Alacant, una de les imatges de l'Operació Pas de l'Estret.
Vehicles en cua al port d'Alacant, una de les imatges típiques de l'operació Pas de l'Estret / À Punt NTC

La Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l'Interior desplegarà a partir d'este dijous el dispositiu per a l'operació Pas de l'Estret (OPE) 2024. L'objectiu és garantir el desenvolupament normal i fluid de l'operació, que enguany es desenvolupa entre el 13 de juny i el 15 de setembre, i en la qual milers de ciutadans d'origen magribí travessen Espanya per a anar i tornar dels seus països d'origen durant el període estival.

Es tracta d'una activitat coordinada pel Ministeri de l'Interior que inclou actuacions de diversos organismes i institucions de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes i de les corporacions locals. Els ports involucrats en l'OPE d'enguany són Algesires, Alacant, Almeria, Ceuta, Màlaga, Melilla, Motril, Tarifa i València.

El 2023, un total de 3.219.618 passatgers i 775.410 vehicles van creuar l'Estret de manera fluida a tot l'Estat. La tendència dels últims anys apunta a un major increment del nombre de vehicles, que el 2024 podria superar el 6% de pujada respecte a l'any anterior, i un ascens més moderat en el nombre de passatgers, que podria situar-se entorn del 4%.

En el cas del port d'Alacant, el principal a la Comunitat Valenciana de l'operació Pas de l'Estret, l'any passat van embarcar 35.297 persones i 8.209 vehicles. Enguany s'han previst àrees de descans a la Marina amb traductors i assessorament des de les 8 fins a les 22 hores del 14 de juny al 6 d'agost.

Des del port de València, a partir d'este dijous es manté el servici setmanal entre la capital i Mostagànem. Així mateix, a partir de l'1 de juliol estan previstos tres vaixells setmanals, segons asseguren fonts de l'Autoritat Portuària de València (APV).

El Pla Especial de l'OPE inclou un pla de flota, plans provincials de coordinació en cadascun dels ports que participen i plans de seguretat viària. També fixa les dates que es preveuen crítiques per l'afluència massiva de vehicles i passatgers, tant en la fase d'eixida, entre el 13 de juny i el 15 d'agost, com en la fase de retorn, del 15 de juliol al 15 de setembre.

En esta edició, els dies marcats com a crítics es concentraran entre el 14 i el 16 de juny; entre l'1 i el 5 d'agost; i entre el 30 d'agost i l'1 de setembre. Durant estes jornades de major trànsit està previst que es puguen aplicar una sèrie de mesures especials, com la intercanviabilitat de bitllets, que ajuden a agilitzar al màxim l'embarcament dels passatgers.

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències recomana als originaris del nord d'Àfrica que vagen a viatjar en pròximes dates que planifiquen al màxim el seu viatge amb l'objectiu que les navilieres involucrades en l'operació Pas de l'Estret 2024 oferisquen el millor servei possible. Sobretot, en les dates crítiques tant de la fase d'anada com de la fase de retorn.

L'objectiu és reduir les aglomeracions de passatgers i vehicles als ports d'embarcament, mitjançant una gestió planificada de l'arribada de viatgers durant els mesos en què es desenvolupa l'OPE 2024.

Per a això, el Ministeri de l'Interior recorda que és molt important arribar al port d'embarcament amb el bitllet tancat i adquirit amb la major antelació possible, i que aquesta és la millor alternativa per al viatger, ja que el passatge pot accedir als punts d'embarcament de forma ordenada, fluida i es redueixen els temps d'espera al port.

També et pot interessar

stats