Consells i primers auxilis en cas d’ennuegament i intoxicació alimentària
En festivitats com la de Cap d'Any sovintegen aquests incidents i saber com actuar en els primers moments pot salvar vides
La nit de Cap d’Any és una festivitat en què, si no anem amb cura i precaució, poden haver-hi ennuegaments i intoxicacions alimentàries i etíliques. A aquestes se sumen les reaccions al·lèrgiques que també sovintegen per la quantitat de sopars fora de casa. Són algunes de les principals causes per les quals podem acabar acomiadant l’any a les urgències d’un hospital.
Són dies de reunions familiars on ingerim grans quantitats de menjar i bevem al mateix temps, moments en els quals som especialment vulnerables i aliens a aquestes situacions de perill. Alguns dels detonants d’aquests ennuegaments poden ser “el raïm, els fruits secs, un tros de carn, les peces xicotetes de joguets”, assegura M. Jesús Cano, coordinadora d’urgències de l’Hospital Vithas d’Alacant.
Per a poder intervindre a temps cal conéixer quines són les maniobres que s'han de dur a terme davant d'una situació d'emergència. “Que tussa, i intente fer-ho amb força, ja que en el 80% dels casos s’aconsegueix. En cas contrari s’han de donar palmades entre les escàpules de la persona que s’ofega”, explica Cano.
Si no funcionen aquestes recomanacions, “hem de procedir a fer la maniobra d'Heimlich que consta de cinc compressions abdominals fortes, amb colps secs cap a dins a la zona de l’abdomen superior per afavorir l’expulsió de l’aliment”, assenyala Beatriz Seva, supervisora d’Urgències a l’Hospital Vithas d’Alacant. En cas d’una intoxicació “hem de posar el pacient en una posició lateral fetal, amb la cama superior tocant el genoll i situarem el cap el més lateralitzat possible”, apunta Cano.
Per tant, hem de parar atenció a no improvisar tècniques que poden ser contraproduents i compte especial amb els xiquets i els més majors que són les principals víctimes. Seguint aquests consells podrem evitar la que ja és la tercera causa de mort no natural a Espanya.