Consells per a complir els propòsits per a l'any nou: “Estructura, flexibilitat i xicotetes recompenses”

Un decàleg de tècniques per aconseguir els objectius el 2024 i assolir nous hàbits que podrem guixar de la nostra llista de pendents

1953916075
Imatge d'arxiu d'una persona escrivint en una llibreta / Shutterstock

Començar classes de ioga, deixar de fumar, emprendre un nou negoci o estudis, pujar de nivell d’anglés, fer una mitja marató, començar una nova afició, reprendre aquell curs de cuina abandonat o simplement viatjar més i passar més temps en família. Són sols alguns dels nous propòsits, metes i objectius que programem —o amb què procrastinem any rere any— per a veure, si enguany sí, aconseguim assolir-los i guixar-los de la nostra llista de desitjos pendents.

Tot i això, ens costa consolidar aquestes promeses personals, tal com avança l’any, i alhora mantenir la paraula amb nosaltres mateixos. I és que és ben fàcil pagar la quota anual del gimnàs, per exemple, per acabar deixant-nos l’hàbit esportiu poc temps després. Malgrat això, “tenir objectius sempre és saludable i contribuirà al nostre benestar personal”, afirma Inma Martínez, psicòloga i coach.

Però tot té truc. Ser ferms en la decisió i construir un hàbit que es mantinga sòlid en el temps és qüestió de pràctica i bons consells. Ara bé, tal com assegura Martínez, “hem de ser realistes amb el que volem. Han de ser metes possibles, abordables i que es puguen parcel·lar perquè, si no, podem caure en la frustració. Si tenim com a objectiu aprendre anglés, no podrem optar al nivell nadiu en un any si estem encara en un B1”, apunta. 

Han de ser metes possibles, abordables i que es puguen parcel·lar, perquè si no podem caure en la frustració

Cal saber abordar els nous reptes amb fermesa i determinació, però també amb transigència i permissivitat. “Estructura, flexibilitat i donar-nos xicotets premis perquè la tasca siga fàcilment assumible. Per exemple, si volem tenir una dieta saludable, permetre’ns eixir-nos-en de tant en tant. La rigidesa no és aconsellable, perquè el que fa és que al final ens saturem”, adverteix la psicòloga.

Al mateix temps, hem de saber reajustar el nivell d’exigència de l’objectiu. “Per exemple, si volem alçar-nos tots els dies a les 5 del matí per a fer dues hores de gimnàs, potser no és assumible si no tenim experiència prèvia. Però alçar-nos a les 7:00 hores i fer-ne mitja hora sí que ho és. Val més aconseguir mig objectiu que no aconseguir-ne cap. Hem de ser moderats a l’hora de fixar-los, perquè d’ampliar-los sempre estem a temps. Val més que anem de menys a més”, explica Martínez.

És millor aconseguir mig objectiu que no aconseguir-ne cap

D'altra banda, hi ha altres metes més bàsiques, com passar més temps amb la família, que ens demanen “replantejar-nos l’ús del temps, l’estructuració i veure en què l’estem malgastant. És important establir certes prioritats, i que sempre han de versar sobre el nostre benestar”, afirma Martínez. En canvi, hi ha altres tipus d’objectius amb una data de finalització concreta que “ens requereixen més planificació i organització, com fer un viatge o acabar la carrera”, afegeix la psicòloga.

Siga com siga, tenim tot un any 2024 per a assolir els nostres propòsits o, si no, sempre podrem dir allò de "Maredeueta, que em quede com estic".

També et pot interessar

stats