La Conselleria d'Educació garanteix l'optativa de Filosofia en l'ESO
L'associació que representa el professorat celebra el compromís d'Educació amb la continuïtat de la matèria, a falta de concretar els detalls
La Comunitat Valenciana oferirà la Filosofia com a optativa en l'ESO, en compliment del compromís que la Conselleria d'Educació va assumir amb l'associació que representa el professorat de la matèria. D'aquesta manera, serà obligatòria en primer i segon curs de Batxillerat, tal com l'administració educativa valenciana va fer amb l'anterior currículum, segons ha informat en un comunicat el departament que dirigeix Vicent Marzà.
El col·lectiu de docents ha eixit satisfet de la reunió que ha mantingut amb la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació de la Generalitat, Reis Gallego. El portaveu dels professors de filosofia, Ángel Vallejo, diu que Gallego els ha assegurat que la Conselleria "complirà la seua paraula, que també va comprometre el conseller Marzà". "Això els honra i cal reconéixer la seua implicació i esforç", ha assenyalat el docent.
"No hi haurà assignatures d'una sola hora" celebra Vallejo, que apunta que si bé "en general, sembla que es compliran" les expectatives del col·lectiu i s'atendran les seues peticions, "falta concretar els detalls". En aquest sentit, l'Assemblea de Professorat de Filosofia del País Valencià ha advertit sobre la indefinició pel que fa a la càrrega horària i els cursos en què s'establiran les matèries, que s'haurà de definir de manera definitiva en la regulació pendent per al pròxim curs.
El tractament de la Filosofia en l'ESO, matèria de controvèrsia
El tractament que la Filosofia rep en el reial decret del govern que estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'Educació Secundària Obligatòria ha provocat les crítiques d'entitats com la Plataforma en Defensa de la Filosofia, que considera que la normativa afavoreix la desaparició de les matèries adscrites a la Filosofia en l'ESO.
El catedràtic de Filosofia del Dret i senador socialista per València, Javier de Lucas, ha manifestat que si bé en Batxillerat hi haurà dues assignatures de Filosofia, al seu juí, "no és menys cert i veritat que en l'Ensenyament Secundari Obligatori no s'ensenyarà filosofia".
La ministra d'Educació, Pilar Alegría, sosté que fins ara la Filosofia era una matèria optativa en l'ESO i que ara pot continuar sent-ho perquè les comunitats autònomes que ho consideren la continuaran oferint, com ha fet la valenciana.
Alegria afig que també s'ha recuperat l'obligatorietat de la Filosofia en 1r i en 2n de Batxillerat, "arran de l'aprovació la llei educativa i els decrets de l'ESO". A més, es recupera l'assignatura d'Educació en Valors Cívics i Ètics, "que s'estudiarà obligatòriament en cinqué o sisé de Primària, i també en tercer o quart de l'ESO".