El Consell Nacional de l’Aigua analitza la reutilització dels recursos hídrics en un any marcat per la sequera

L’última llei estatal pretén planificar els escenaris de dèficit hídric davant de la crisi climàtica, amb impactes cada vegada més freqüents i intensos

imatge d'arxiu d'una aixeta
Imatge d'arxiu d'una aixeta / Shutterstock

El Consell Nacional de l'Aigua (CNA) es reuneix aquest dijous a Madrid per a analitzar, entre altres assumptes, la normativa per a la reutilització d'aigües i la digitalització per a evitar les fugides i pèrdues en les infraestructures, segons han confirmat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco).

El CNA, dependent d’aquest Ministeri, és un òrgan d'àmbit estatal de consulta i participació sobre la planificació hidrològica, conformat per representants de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes, entitats locals, organismes de conca, organitzacions professionals i econòmiques, relacionades amb els diferents usos de l'aigua. A més, per organitzacions sindicals representatives i entitats sense ànim de lucre d'àmbit estatal l'objecte del qual està constituït per la defensa dels interessos ambientals.

El 2023, el govern espanyol va aprovar el Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig, pel qual s'estableix entre altres aspectes, el nou marc legal de la reutilització de les aigües, adaptant el règim jurídic espanyol al reglament europeu i establint el marc adequat per a impulsar, en un context climàtic d'escassetat d'aigua, l'obtenció d'aquests recursos alternatius.

A més, aquesta norma pretén planificar els escenaris de dèficit hídric davant de la crisi climàtica, amb impactes cada vegada més freqüents i intensos. La reutilització de l'aigua es planteja com una de les solucions per a afrontar l'escassetat del recurs, igual que la depuració d'aigües residuals, que gràcies a les tecnologies de regeneració "són cada vegada més fiables i permeten destinar-les a diferents usos, fins i tot els més exigents, com el proveïment d'aigua", segons el Miteco.

També et pot interessar

stats