Les pluges de l'última setmana eleven la capacitat dels embassaments del Xúquer i del Segura

L'aigua encara està per davall de la mitjana dels últims deu anys en les dues conques

Imatge d'arxiu del riu Xúquer
Imatge d'arxiu del riu Xúquer

Les precipitacions de les últimes jornades han afectat considerablement en tota la Península i han ajudat a omplir lleugerament els embassaments del Xúquer i del Segura, si bé encara estan molt per davall de xifres globals d'anys anteriors.

Així, els embassaments de la conca del Xúquer se situen en el 50,6%, huit dècimes més que la setmana anterior. Segons les dades publicades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), ara mateix emmagatzemen 1.440 hectòmetres cúbics, només 22 més que la setmana anterior. L'any passat, en els mateixos dies, hi havia 1.752 hm³ de reserva. Enguany la xifra és clarament inferior, però és que a més està per davall de la mitjana dels últims deu anys (quan hi havia 1.449 hm³ d'aigua).

Mentrestant, els embassaments del Segura ascendeixen al 19,5%, sis dècimes més que la setmana passada. La conca té una reserva de 222 hm³, set més que la setmana passada, encara que en aquest cas la reserva també és inferior als 411 hm³ que hi havia l'any passat i també continua per davall de la mitjana dels últims deu anys (que és de 468 hm³).

A nivell nacional, la reserva hídrica a penes supera la meitat de la capacitat. Amb les últimes borrasques, l'aigua acumulada ha crescut fins al 56,8%. A Catalunya, per exemple, els pantans continuen en mínims i la reserva ha crescut només un 0,1%, segons dades del Miteco.

Els embassaments emmagatzemen actualment 31.844 hectòmetres cúbics. Són 3.114 hm³ més que les mateixes dates de fa un any, però 2.664 hm³ menys que la mitjana de la dècada. En l'última setmana, han augmentat en 1.171 hm³ (però aquesta xifra no és molt alta, ja que representa només el 2,1% de la capacitat total actual dels embassaments).

Si es compara per zones, l'aigua embassada en el vessant atlàntic està al 57,4% de la capacitat. És cert que es troba per damunt de la quantitat registrada fa un any (hi ha 3.111 hm³ més), però encara no arriba a superar la mitjana dels últims deu anys: són 1.455 hm³ menys. En el vessant mediterrani, la reserva està al 54,8%, amb només tres hm³ més que fa un any i 1.209 hm³ menys que la mitjana de la dècada.

També et pot interessar

stats