El Consell de Ministres aprova el decret que regula les ajudes a les 130 persones víctimes de la talidomida

Des dels anys cinquanta fins aquest dimarts, només 24 víctimes havien rebut ajudes

Talidomida, el fàrmac prohibit fa seixanta anys que torna a usar-se per al mieloma múltiple / Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret que regula les ajudes per a 130 persones víctimes de la talidomida, reconegudes després de l'avaluació dels casos per l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, segons ha anunciat la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, en roda de premsa.

És un dret per a percebre una ajuda econòmica persones que complisquen els requisits següents: que hagen patit aquestes malformacions corporals durant el procés de gestació i que siguen compatibles amb les descrites per aquest medicament; que la gestació haja sigut a Espanya, i que la persona interessada figure en el registre de pacients de malalties r-ares, que gestiona l'Institut de Salut Carlos III.

L'ajuda és un pagament únic i varia en funció del grau de discapacitat. "Per exemple, una persona amb un 33% de discapacitat podrà accedir a ajudes de fins a 396.000 euros en un pagament únic", ha apuntat Rodríguez.

Així, des que el decret va entrar en vigor, els afectats disposen de tres mesos per a poder sol·licitar les ajudes. "A Espanya estan registrades de manera positiva 130 persones i set es troben pendents de resolució", ha recordat la portaveu del Govern.

Les ajudes podran sol·licitar-se des de la publicació del reial decret en el BOE i la gestió serà a càrrec de l'Imserso, dependent del Ministeri de Drets Socials.

La talidomida va ser un medicament comercialitzat des dels anys cinquanta i prescrit a dones gestants per a evitar nàusees i vòmits durant l'embaràs. No obstant això, va generar gravíssimes malformacions congènites que es van conéixer en els afectats a partir del 1961.

Fins aquest dimarts, només 24 víctimes havien rebut ajudes, d'acord amb una disposició dels PGE del 2009. "Aquell intent de reparar les víctimes, no obstant això, es va enfrontar a greus problemes per a determinar la relació d'afectats per la talidomida", assenyala Drets Socials.

Per a determinar les ajudes que ara s'aproven, s'han fet més de 600 anàlisis complexes. En el procés, genetistes del Sistema Nacional de Salut, "sense participació de la indústria farmacèutica ni d'empreses privades", han dissenyat un panell de gens únic al món.

Els afectats troben que es podria haver fet més

À Punt Notícies ha parlat amb Jesús Rodríguez, que té una discapacitat del 68% a causa de la talidomida i afirma: “Ara puc valdre'm per mi mateix però, d'ací a uns anys, qui ho sap!”. Troba que “setanta persones en tot Espanya em sembla molt poc, més les que s’han quedat pel camí”, reflexiona Rodríguez.

“Vaig tindre una infantesa terrible”, diu Guillermo Llácer, que mostra la malformació a la mà. Va quedar exclòs, encara que la talidomida va canviar-li la vida, i relata que ha necessitat molta cirurgia als peus per a donar-los forma. Pensa que s’ha perdut una oportunitat de fer justícia. “Ningú ens ha demanat perdó, a nosaltres i les nostres mares”.

També et pot interessar

stats