El Consell aprova el nou decret de l'ESO amb notes numèriques, més Matemàtiques i Música obligatòria en tercer

La norma reforça la part oral en llengua estrangera, retalla la càrrega lectiva setmanal i incorpora la nova assignatura optativa de Finances i Consum Responsable

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació José Antonio Rovira anuncia el nou decret d'ESO
El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, anuncia el nou decret d'ESO / À Punt NTC

El Consell ha aprovat el decret que estableix el nou currículum de l'educació secundària obligatòria (ESO). La reforma recupera les qualificacions numèriques, reactiva l'assignatura de Música com a obligatòria en tercer d'ESO, amplia a quatre hores la càrrega lectiva de Matemàtiques, reforça l'assignatura de llengua estrangera en 1r i 2n curs i reordena els horaris, rebaixant entre una i dos hores el temps de classe setmanal. Així mateix, crea la nova assignatura optativa de Finances i Consum Responsable.

"Tornem a tindre quatre hores de Matemàtiques en tots els cursos, afegint-ne una més en primer. Volem reforçar matèries instrumentals, per a millorar en els informes PISA, on hem baixat un poc", ha explicat el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, en la roda de premsa posterior al ple de Consell, on també ha recordat que l'obligatorietat de Música respon al compromís electoral assumit pel PP el 28M.

Pel que fa a la recuperació de les qualificacions amb xifres, de l'1 al 10, ha dit que això no implicarà eliminar la referència actual (excel·lent, notable, bé, suficient, insuficient), sinó que l'acompanyarà "al costat de les notes en lletra", per a donar una informació més precisa que considera útil per a les famílies. Respecte dels horaris, ha explicat que s'ha volgut posar fi al "caos" de cursos anteriors: es passa a 30 hores setmanals en 1r i 2n d’ESO (actualment en són 30 i 32, respectivament) i a 32 hores en 3r i 4t (actualment en són 33 en els dos).

Esta reordenació horària també respon a l'aplicació de les sentències de juliol del 2023 que anul·laven l'obligació de dedicar dos hores setmanals a impartir matèries de l'àrea de Projectes Interdisciplinaris en 1r i 3r d'ESO. Segons l'esborrany presentat en la taula sectorial d'educació, s'aprofita per a rebaixar a una sessió l'assignatura de Valors Cívics i Ètics, obligatòria des de la llei Celaá. L'educació per àmbits, fins ara obligatòria en 1r d'ESO passarà també a ser voluntària i amb "més flexibilitat".

El decret també reforça la llengua estrangera en primer i segon d’ESO: se li dediquen quatre hores, amb una assignada a competència comunicativa oral. Esta classe oral s'haurà d'oferir com a optativa en tercer i quart d’ESO. Dos hores que, sumades a les tres d'estos nivells, poden estirar les classes de llengua estrangera fins a les cinc hores setmanals.

Formació dual en FP i pràctiques amb autònoms

Així mateix, modifica la normativa de la formació professional dual, que a partir del curs escolar 2024-25 s'aplicarà en els graus C i D de l'FP. Això permetrà que l'alumnat faça pràctiques en les empreses des del primer curs. El nou decret estendrà la formació pràctica a l'empresariat autònom, facilitant que microempreses unipersonals com esteticistes o artesans puguen tindre becaris.

Els canvis en l'ESO i l'FP dual

  • Quatre hores setmanals de Matemàtiques.
  • Música obligatòria en 3r d'ESO.
  • Quatre hores de llengua estrangera en 1r i 2n (almenys una de competència oral).
  • Competència Comunicativa Oral en llengua estrangera optativa en 3r i 4t.
  • Trenta hores setmanals en 1r i 2n d'ESO (dos menys que en segon curs) i 32 hores en 3r i 4t (actualment en són 33).
  • Formació professional dual en els graus C i D
  • Possibilitat de pràctiques formatives amb empresaris autònoms.

També et pot interessar

stats