El Consell aborda la reforma fiscal en un ple extraordinari

Juntament amb la reforma fiscal, hi ha previst que aquest dilluns també s'aprove la llei d'acompanyament dels pressupostos

Ximo Puig durant la seua intervenció en la sessió de control del ple de Les Corts
Ximo Puig durant la seua intervenció en la sessió de control del ple de les Corts / Biel Aliño

El Consell aprovarà aquest dilluns la reforma fiscal que el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar fa mes i mig. L'acord entre els socis de govern del Botànic s'ha produït aquest cap de setmana, després de dies de negociacions.

La implantació del projecte arriba després d'un estira-i-amolla amb Compromís i Unides Podem, agreujat pel fet que el cap del Consell anunciara que l'aprovació de la mesura es faria aquest dilluns sense haver acabat les negociacions. Els socis de govern interpretaren aquesta declaració, que es va produir en la sessió de control de les Corts del passat dijous, com una mesura de pressió per a tancar l'acord.

Així, finalment, a partir d'aquest dilluns les rendes més altes pagaran més impostos a la Comunitat Valenciana, una mesura que ingressarà a les arques públiques al voltant de 70 milions d'euros.

El projecte beneficia les rendes mitjanes i baixes, amb una davallada d'impostos, la primera anunciada per un baró socialista a contracorrent amb el govern d'Espanya. En aquest cas es fa amb efecte retroactiu, posant com a data d'aplicació l'1 de gener d'enguany, la qual cosa significa una pèrdua de la recaptació autonòmica del voltant de 150 milions d'euros.

El Botànic desplega així una bateria de mesures que gravarà als que més tenen. En primer lloc, s'inclou augmentar els trams de l'IRPF a les rendes més altes; en segon, apujar l'impost de grans patrimonis que tenen cases, vaixells o joies; i, en tercer lloc, fer el mateix amb l'impost de transmissions patrimonials, és a dir, allò que es guanya, per exemple, en vendre una casa o un terreny. D'altra banda, l'impost de successions o el d'herències no patiran canvis. També es preveu que s'aprove en aquest ple extraordinari la llei d'acompanyament dels pressupostos.

Amb la reforma fiscal, l'objectiu és compensar el descens d'ingressos per a abaixar impostos a les rendes per davall de 60.000 euros.

També et pot interessar

stats