El debat sobre la reforma fiscal centra la sessió de control a les Corts

Ximo Puig ha fixat la data per a l’aprovació d’ací a quatre dies, sense que el seu soci de govern Compromís done l’acord per tancat

El debat sobre la reforma fiscal centra la sessió de control a les Corts / À Punt NTC

D'ací a quatre dies el Consell aprovarà en un ple extraordinari la reforma fiscal que retalla els impostos a les rendes inferiors a 60.000 euros. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fixat aquest dijous la data amb la sorpresa de Compromís, un dels socis de govern, que encara no dona l'acord per tancat. Per tant, la situació econòmica ha centrat la sessió de control d'aquest dijous.

Pel PP, la síndica María José Catalá ha criticat l'aprovació de nous impostos i la falta de pressupostos per part de l'Estat, sobretot a la província d'Alacant, i Puig li ha recordat el que ha passat al Regne Unit, on la primera ministra, Liz Truss, ha dimitit aquest migdia, després d'anunciar una rebaixa d'impostos als rics. També la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha reclamat la rebaixa d’impostos.

Davant de les crítiques, el president de la Generalitat ha defensat la seua recepta per a fer front a la crisi, la mateixa –ha dit– que recomanen els organismes internacionals. I els socis del Botànic li han demanat aprofundir més en el blindatge dels serveis públics. Així la síndica de Compromís, Papi Robles, ha assenyalat que les reformes fiscals del Consell han de garantir els ingressos, mentre que Pilar Lima ha afirmat que és el moment d’impulsar polítiques valentes. 

Precisament, Puig ha assegurat que la seua intenció és enfortir els serveis públics i per això s'incorporaran noves mesures dins dels pressupostos de la Generalitat. D'una banda, s'ampliarà la detecció precoç del càncer de mama fins als 74 anys. I d'una altra, es prorrogarà la rebaixa extra del 30% en el transport públic fins al 2023. 

Fora del debat fiscal, Vox s'ha queixat de la falta de llibertat dels pares per a triar l'educació dels fills. La síndica Ana Vega ha acusat el Consell d’utilitzar l’educació per a fins ideològics. A això el cap del Consell li ha respost defenent l'educació en valors i contra la violència de gènere.

També et pot interessar

stats