El Congrés aprova definitivament que els animals deixen de ser legalment "coses"

El seu benestar s'haurà de tindre en compte en processos de divorci i situacions d’herència, ja no seran embargables i, en cas d’accident, hauran de ser atesos

El Congrés dels Diputats ha reconegut la qualitat com a éssers vius que senten i dotats de sensibilitat dels animals
El Congrés dels Diputats ha reconegut als animals la qualitat d'éssers vius que senten i dotats de sensibilitat / Paula Garcia

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament la proposició de llei que modifica al mateix temps el Codi Civil, la llei hipotecària i la llei d'enjudiciament civil quant al règim jurídic dels animals, de manera que deixaran de ser considerats "coses", per a reconéixer-los la qualitat d'éssers vius "que senten", dotats de sensibilitat. El ple de la cambra baixa ha ratificat quasi totes les esmenes incorporades al Senat, la majoria de caràcter tècnic, sense el suport de Vox.

La reforma afecta el Codi Civil de manera que el benestar dels animals haurà de ser tingut en compte en els processos de separació o divorci a l'hora de concretar el règim de convivència, custòdia, cura i règim de visites, i serà el jutge l'encarregat de decidir a qui entregar la cura en funció del seu benestar.

A més, incorpora aquest concepte a l'hora de decidir en situacions d'herència o successió, per la qual cosa el jutge s'encarregarà de fixar el destí d'un animal en cas de defunció del propietari, atenent el seu benestar i atesa la concurrència entre els maltractaments a animals amb la violència domèstica, la de gènere i el maltractament i l'abús sexual infantil. També s’inclou la limitació de la guàrdia i custòdia en els casos en què hi haja antecedents per maltractament animal exercida com a forma de violència o maltractament psicològic.

La reforma de la llei hipotecària, en la qual s'introdueix un nou apartat en l'article 111, estableix que a partir d'ara els animals seran "absolutament inembargables" d'acord amb el vincle d'afecte amb la seua família. Això suposa, per exemple, que, quan un jutge dicta un embargament de béns, només podrà emportar-se el que és embargable, on ja no estaran inclosos els animals, que quedaran a cura de la seua família.

En cas d'accident, els animals ja no quedaran abandonats, com una maleta, sinó que hauran de ser atesos.

També et pot interessar

stats