El 2022 serà obligatori un DNI animal per a les mascotes

La nova Llei de Protecció i Drets dels Animals recull diverses mesures per a previndre la violència, com ara la prohibició de sacrificar animals de companyia, el curs obligatori per a tindre gos o el foment de l’adopció enfront de la compra de mascotes 

Aquest dijous es celebra el Dia Internacional dels Animals
Aquest dijous se celebra el Dia Internacional dels Animals

Aquest dijous, Dia Internacional dels Animals, ha sigut la data escollida per la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, per a presentar el projecte de llei de Protecció i Benestar Animal, on destaca com a mesura innovadora el DNI per a mascotes.

Amb aquest document, que serà obligatori i necessari per a identificar animals de companyia a partir de 2022, la Direcció General de Drets dels Animals vol disposar d’una base de dades nacional.

La ministra ha explicat que és necessari identificar totes les mascotes "per a garantir que avancem cap a un model en què els animals no s'abandonen a la seua sort". Així, amb el nou registre serà més senzill castigar i multar la persona responsable d'un abandó animal.

Es tracta, per tant, d’una eina complementària al microxip, on haurà de constar informació com el calendari de vacunes o els tractaments veterinaris als quals s'ha sotmés la mascota. 

La gestió del document identificatiu serà competència de les comunitats autònomes, si bé existirà una base de dades nacional per tal de facilitar l'intercanvi de dades entre les diferents regions.

De moment caldrà esperar per a saber com serà el DNI, encara que el més probable és que siga digital i incorpore un codi QR perquè les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat puguen accedir a l'historial de l'animal i posar-se en contacte amb la persona responsable, en cas que fora necessari. 

Un altre dels aspectes més importants de la nova llei és el projecte Viopet, que va nàixer en el marc del Pla de Contingència contra la Violència de Gènere davant la crisi del coronavirus, i que es tracta d'una xarxa de refugis que acollirà els animals de dones víctimes de violència masclista. 

Durant l'acte s'ha entregat la primera edició dels Premis a la Defensa dels Animals.

En la categoria internacional, el reconeixement ha sigut per a la Patrulla Lleona-Kenya, un equip de dones que vela en aquell país per la conservació de la fauna silvestre. En la categoria nacional, a la Fundació Ochotumbao. El reconeixement especial ha recaigut en els gestors i cuidadors de colònies felines representats per Josefina Gutiérrez.

També et pot interessar

stats