La Comunitat Valenciana, segona autonomia amb menor esperança de vida en el país més longeu

Espanya lidera el rànquing de la longevitat a la UE, amb 83,3 anys, i té medalla de bronzé al món.

La població valenciana viu 82,81 anys, uns quants de mesos menys que la mitjana espanyola
La població valenciana viu 82,81 anys, uns quants de mesos menys que la mitjana espanyola / Europa Press

La bona notícia: l'esperança de vida a Espanya de 83,3 anys, la més gran de la Unió Europea i la tercera del món, només superada pel Japó i Suïssa. La no tan bona; que la Comunitat Valenciana és la segona regió d'Espanya amb menor longevitat, 82,81 anys, només per davant d'Astúries (82,84). 

Així es desprén de l'informe Esperances de vida a Espanya, 2017, publicat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, que analitza els anys de vida de mitjana de la població espanyola. Des de 2002, l'esperança de vida ha crescut en termes absoluts uns 3,5 anys (4,2 en homes i 2,8 en dones), segons el document, sobretot pel descens de la mortalitat infantil.

Cal tindre en compte que la xifra 83,3 anys és una mitjana. Les dones viuen més, 86 anys, i els homes menys, 80,4 anys. L'explicació d'aquesta diferència és perquè tenen un major risc de malalties cardíaques i una exposició a comportaments de risc més elevats relacionats amb la dieta i el tabac. No obstant això, la diferència s'ha anat reduint des de l'any 1992 per la incorporació de la dona a aquests comportaments de risc, especialment al tabaquisme, i a l'augment del risc de mort per càncer de pulmó.

Els homes viuen menys però amb més qualitat

A banda de la longevitat l'informe calcula el conjunt d'anys que es viuen amb qualitat de vida. L'estudi situa la mitjana en 2017 en els 63,2 anys, 63,9 en homes i 62,5 anys en dones. Des de 2006, el nombre d'anys de vida saludable en nàixer ha augmentat 0,3 anys de mitjana, però s'ha reduït en 0,1 anys en el cas de les dones.

A més, en el període analitzat en el treball, el 75,9 per cent dels anys d'esperança de vida van ser viscuts lliures d'incapacitat, més en els homes que en les dones. 

També et pot interessar

stats