La Comunitat Valenciana s'ofereix a acollir menors que han arribat a Ceuta

La proposta del Ministeri de Drets Socials és que les comunitats autònomes acullen 200 menors que han migrat a soles a Ceuta

Declaracions Mónica Oltra menors Ceuta

La vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que la Comunitat Valenciana està disposada a col·laborar en l'atenció i acolliment dels xiquets i xiquetes en situació de desemparament que han arribat a les costes de Ceuta en els últims dies. "Sense saber encara el número, sí. El que faça falta", ha afirmat.

Oltra, ha recordat que la Comunitat Valenciana sempre ha "acostat el muscle" pel que fa a les crisis miagratòries i ha afirmat que no regatejarà números a l'hora d'acollir a menors migrants. Això si, ha demanat que el criteri d'acolliment per territoris tinga en compte "l'esforç de les comunitats en les polítiques de protecció i emancipació dels xiquets i xiquetes en situació de desemparament que després compleixen 18 anys".

En aquest sentit ha destacat que a la Comunitat Valenciana s'ha creat una xarxa d'emancipació per a acompanyar aquests menors a la vida adulta, perquè "tenen la majoria d'edat però no són persones amb totes les capacitats per a dir-se adult". 

A més, ha traslladat la necessitat d'abordar la reforma de la llei d'estrangeria i que les xiquetes i els xiquets tutelats per les administracions "adquirisquen la nacionalitat espanyola".

Així s’ha pronunciat després de de participar en el Consell Interterritorial convocat de manera urgent aquesta vesprada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per a abordar la crisi de migració que està vivint la ciutat auntònoma.

La proposta del Ministeri de Drets Social és que les comunitats aut`nomes acullen vora 200 menors que han migrat a soles a Ceuta i que actualment ja es troben en centres de protecció de la ciutat autònoma, que ja els ha atés i regularitzat la situació legal, escolar i sanitària.

En tindre la situació regularitzada, Ceuta està en disposició de traslladar-los a la resta d'autonomies de forma immediata i començar a treballar amb els que han arribat durant les últimes 48 hores, ha indicat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 Ione Belarra.

Retorn dels menors al Marroc

Pel que fa al retorn d’aquests xiquets i xiquetes, el Ministeri de Drets Socials considera “necessari” agilitzar els tràmits oportuns de reagrupació tant dels menors que han expressat la seua voluntat de tornar amb les seues famílies, així com de les famílies que han demanat el retorn dels seus fills i filles.

Es tracta de menors molt més xicotets del que és habitual. "Molts d’ells no sabien les conseqüències de creuar la frontera i ens estem trobant que molts volen tornar a casa”, ha explicat Belarra.  

També et pot interessar

stats