Per què la Comunitat Valenciana s'està estalviant les temperatures sufocants?

Encara que el mercuri està pujant més del que és habitual al juny, l'orientació geogràfica del territori està frenant les temperatures generalitzades per damunt dels 40 graus

Dues vianants s'acosten, amb els seus gossos, fins a una font per a refrescar-se a València
Dues vianants s'acosten, amb els gossos, fins a una font per a refrescar-se a València / Manuel Bruque (Efe)

A pesar de la calor primerenca que està afectant el territori valencià aquests dies, inusual en un mes de juny, els valencians estem estalviant-nos les extremes temperatures que estan fregint el centre de la península. Què ens està deslliurant de sobrepassar els 40 graus a la major part de la Comunitat Valenciana? Per què al nostre territori l’avís per temperatures elevades s’ha quedat en groc, mentre que a altres regions és taronja? Hem de donar les gràcies a les brises marítimes que, encara que ens aportaran basca, frenen la pujada del mercuri.

Actualment, al final de la primavera, el Mediterrani encara no està tan calent com en ple estiu. Per tant, la temperatura de l’aigua és més baixa que la de la terra i, en conseqüència, les brises de procedència marítima entren en la franja litoral i aconsegueixen refrescar l’ambient. Això sí, a costa d’elevar la humitat ambiental i generar la sensació apegalosa en la pell.

Per aquesta raó, sobretot en la franja litoral de la Comunitat Valenciana, durant l’episodi de calor que està registrant la major part d’Espanya no s’estan assolint temperatures extraordinàries. Hi haurà dies més calorosos durant l’estiu al nostre territori.

De fet, en moltes comarques interiors no és estrany veure que el termòmetre supera els 40 graus en ple estiu. Els dies de ponent de juliol i agost, en comarques com la Canal de Navarrés, la Vall d’Aiora o el Vinalopó solen haver-hi pics de calor en què es registren temperatures superiors als 40.

Els pròxims dies, quan està previst que repunte el termòmetre, a la Plana d’Utiel-Requena, la Vall de Cofrents, la Costera, la Canal de Navarrés o la Vall d’Albaida és molt probable que superen els 40 graus. Fins a aquestes comarques, no arribaran tant els efectes de les brises marítimes, que sí que percebran a la Marina, la Ribera o la Plana i que frenaran l’ascens del mercuri.

D’altra banda, a més de l’època, la duració d’aquest episodi de calor és un altre dels trets característics de l’episodi de calor que estem vivint. Les previsions apunten que les temperatures elevades, encara que no es preveu batre cap rècord, s’allargaran durant tota la setmana.

Divendres i dissabte sembla que seran els dies més calorosos d’aquest episodi al territori. La calor no afluixarà fins a començament de la setmana que ve.

Mentrestant, i més enllà de la calor durant les hores de sol, també la calor nocturna és destacable, amb nits tropicals i equatorials que ens acompanyaran al llarg de la setmana.

Darrere del dia, la nit calorosa

La Conselleria de Sanitat Universal ha activat l’alerta per aquesta situació nocturna, en què poden haver-hi nits que els termòmetres no baixen dels 25 graus, en molts municipis costaners. Alacant, Busot, Aigües, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, la Vila Joiosa, Castelló de la Plana, la Pobla de Tornesa, Borriol, Orpesa, Benicàssim i Cabanes estan amb aquesta alerta, segons ha informat Sanitat Universal.

També et pot interessar

stats