La Comunitat Valenciana és la quarta amb més romanents als ajuntaments
També se situa en quart lloc respecte al saldo no financer de les entitats locals.
Les últimes setmanes l'ús dels romanents als ajuntaments ha sigut tema de debat pel decret llei aprovat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), a proposta del Govern d'Espanya.
Segons les dades del Ministeri d'Hisenda, la Comunitat Valenciana és la quarta autonomia amb més estalvis dels ajuntaments als bancs amb 1.675 milions d'euros, després de Catalunya (2.567,1 milions), les Illes Canàries (2.125,2 milions) i Andalusia (1.917 milions). En total els romanents de tresoreria de les entitats locals arriben als 16.727,2 milions d'euros l'any 2019.
També se situa en quart lloc respecte al saldo no financer de les entitats locals, és a dir, els ingressos no relacionats amb crèdits bancaris, amb 588 milions d'euros. En els primers llocs es troben els consistoris de la Comunitat de Madrid (930,3 milions d'euros), Andalusia (898,1 milions) i les Illes Canàries (676,8 milions). En total, els consistoris sumen 4.858,1 milions d'euros de saldo no financer.
Els ajuntaments podran utilitzar el superàvit
Finalment, després que els ajuntaments mostraren les seues discrepàncies, el Congrés va tombar aquesta setmana el decret llei que arreplegava l'acord amb la FEMP per a la cessió a l'Estat dels romanents municipals. D'aquesta manera, Hisenda impulsarà un nou decret llei perquè els ajuntaments compten amb més recursos per a fer front a la regla de despesa per a l'any 2020. La regla de despesa, inclosa en la llei d'estabilitat pressupostària de 2012 impulsada per l'anterior executiu del PP, restringia als ajuntaments l'ús del superàvit pressupostari, ja que només permetia als consistoris destinar els seus superàvits per a amortitzar deute o depòsits bancaris.