A la Comunitat Valenciana es produeix un suïcidi al dia

Les xifres de suïcidis superen les de víctimes per homicidis o per accidents de trànsit.

A la Comunitat Valenciana es produeix un suïcidi al dia
A la Comunitat Valenciana es produeix un suïcidi al dia

La Comunitat Valenciana registra una mitjana d’un suïcidi diari, i és que, segons la Conselleria de Sanitat, només durant l’any 2016, 336 persones es van llevar la vida de forma voluntària.

L’Organització Mundial de la Salut identifica el suïcidi i els seus intents com un dels problemes més greus de salut pública. I no és casualitat, ja que a Espanya, el 2016 es van suïcidar 3.569 persones, cosa que supera àmpliament els morts per accidents de trànsit, (1.890 al territori nacional, i 191 a la Comunitat Valenciana), o els homicidis (282 a Espanya i 32 a la Comunitat Valenciana).

Per la seua banda, el president de l’Associació per la prevenció i el suport a les persones afectades per suïcidi, Javier Muñoz, ha qualificat les dades com a “alarmants” i ha remarcat que “és molt necessari poder parlar i eixir d’aquest silenci en el qual hem estat molts anys”.

Els experts culpen les situacions d’estrés, la pressió, la mancança de recursos, la desesperança en el futur i el sofriment intern com algunes de les causes que estan darrere de la majoria de suïcidis, dels quals els homes, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística són les víctimes principals. A la Comunitat Valenciana, el 2016, 255 homes van posar fi la seua vida, en contrast amb 81 dones, quasi una tercera part.

En vista a aquestes xifres, la Generalitat ha llançat una nova campanya, pionera en aquest sentit a la Comunitat Valenciana, amb el lema “Trenquem el silenci, parlem del suïcidi”. El lema insta a acabar amb el tabú que envolta el suïcidi i les seues víctimes i explica com detectar els factors de risc i les “senyals”.

Com s’indica al web, les conductes suïcides inclouen molts tipus d’accions i pensaments relatius a la pròpia mort, que van des de les ideacions, comunicacions i pensaments suïcides fins a les autolesions i els atemptats contra la pròpia vida.

A la pàgina es recorda que, en una situació d’emergència s’ha de recórrer al telèfon d’emergències, el 112, i al telèfon de l’esperança (717 003 717), i també s’explica com ajudar familiars i persones properes.

També et pot interessar

stats