A la Comunitat Valenciana hi ha més de 215.000 ancians que viuen a soles

Segons dades de l'INE, 7 de cada 10 persones de més de 65 anys són dones.

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 215.000 ancians que viuen a soles
A la Comunitat Valenciana hi ha més de 215.000 ancians que viuen a soles
16 de maig 2019 - 13:57

La notícia de les dues ancianes que han trobat mortes en un pis de Benidorm sense que ningú se n'adonara de la seua absència durant vint dies mostra l'estat d'abandó i la soletat en què es troben molts majors a la Comunitat Valenciana. 

En aquest últim cas que hem conegut, tot apunta que la més jove s'encarregava de l'altra i que, en morir la cuidadora, la de més edat va morir d'inanició. El mateix li va ocórrer al gosset que tenien. Sorprén que la troballa tinga lloc al mateix centre de Benidorm i que ningú les trobara en faltar durant quasi un mes. 

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 215.000 persones majors que viuen soles, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquestes, el 70,39% són dones i el 29,61% són homes. 

Coneixem la realitat d'aquestes persones amb Nuria Baeza, responsable d'Anàlisi de Càritas, que ha assegurat en Les notícies del matí que el que ha passat a Benidorm no és un fet aïllat. Explica que vora el 20% de la població de la Comunitat Valenciana és major de 64 anys i que hi ha "un percentatge elevadíssim de llars unipersonals on majoritàriament viuen dones", com confirmen les dades de l'últim estudi realitzat per l'INE, que és de 2018. 

El fet que siguen dones presenta una altra problemàtica ja que generalment no han cotitzat a la seguretat social perquè era l'home qui treballava i elles es quedaven a casa cuidant de la llar i els xiquets. "Tenen unes pensions molt baixetes i la seua situació (econòmica) és habitualment de subsistència", afig Baeza. 

La mobilitat reduïda acaba aïllant la gent major 

La fotografia social que presenta Càritas és més amarga si es profunditza en el que suposa l'edat i la soledat. Són persones que a poc a poc deixen de relacionar-se, sobretot si no tenen ascensor en les finques on viuen i la seua mobilitat és reduïda. 

L'anàlisi que fa Càritas manifesta també la diferència que hi ha entre el món rural i l'urbà per les relacions de veïnat que s'estableixen i pel tradicional servei pastoral als malalts que encara es mantenen en molts pobles. 

L'abandó de la gent major està generant alarma i inquietud dels ajuntaments que volen resoldre el tema de la soledat no desitjada, segons apunta la representant de Càritas. 

Què fer si es detecta un cas 

Des de l'organització humanitària es recomana estar pendents dels veïns majors i fer-los visites periòdiques per a comprovar que tenen el que necessiten i parar especial atenció en llocs de trobada com ara la farmàcia o el forn per a detectar possibles absències irregulars. En aquests casos, cal posar-ho en coneixement de serveis socials del poble o la policia. 

També et pot interessar

stats