La comunitat tuitera ajuda a resoldre el crim de l'etiqueta, l'homicidi d'un home a Madrid

La contribució dels usaris de Twitter ha permés identificar, a partir d'una etiqueta genèrica de compra, el basar en què els nou implicats compraren el material amb què emmordassaren la víctima

En imatge, l'etiqueta que va compartir la Policia Nacional per Twitter, pista clau del crim
En imatge, l'etiqueta que va compartir la Policia Nacional per Twitter, pista clau del crim / @policia

"SÚPER BAZAR € 1.80". Una etiqueta de preus taronja, amb una mínima informació era la pista principal en l'homicidi d'un veí de Madrid, el novembre del 2021. En l'escenari del crim, un cadàver seminú amb signes d'haver rebut una pallissa. Els autors, que van torturar l'home per a furtar-li la caixa forta, van oblidar l'adhesiu en l'escenari del crim, la casa de la víctima.

Un any després, el cos policial ha informat que el crim s'ha resolt i que la detenció de les nou persones implicades ha sigut possible gràcies als usuaris de Twitter, que van ajudar-los a localitzar el comerç.

La Policia Nacional sabia que l'etiqueta portaria al local on els criminals compraren els guants de làtex, la cinta americana i les brides per a emmordassar la víctima. Però també que l'operació, a escala de la Comunitat de Madrid, seria com buscar una agulla en un pallar.

"Saps de quin comerç de la Comunitat de Madrid pot ser aquesta etiqueta?", va preguntar el 2 de desembre la Policia Nacional des del seu perfil de Twitter, un compte que segueixen 3,7 milions d'usuaris. La resposta va ser massiva i tan immediata que en la mateixa vesprada els agents del grup d'homicidis van aconseguir localitzar el comerç, un establiment en el municipi de Parla.

Les indagacions policials van permetre la detenció, sis mesos després, de les nou persones presumptament implicades, set homes i dues dones, entre les quals hi ha dos membres de la família de la víctima. A sis se'ls considera partícips d'un delicte d'homicidi, robatori amb violència, detenció il·legal i pertinença a grup criminal, mentre que als altres tres se'ls acusa de robatori amb força i pertinença a grup criminal.

L'operació es va dur a terme en tres dies de juny i juliol, durant els quals també es van fer dos registres simultanis a Azuqueca de Henares (Guadalajara), on es van intervindre dispositius electrònics i una arma d'aire comprimit i es va detindre els principals investigats. Després de passar a la disposició de l'autoritat judicial, es va decretar l'ingrés a la presó provisional de tots.

Policia i comunitat tuitera, una aliança clau en la solució de crims

No és la primera vegada que la Policia Nacional demana col·laboració ciutadana i obté resposta eficaç a través de les seues xarxes socials. Fa una setmana, els agents donaven per identificat en una presó russa un assassí en sèrie, autor de dos homicidis i un altre en grau de temptativa perpetrats el 2020 a la província d'Alacant. Per a la seua localització va resultar determinant la difusió, el juny passat, d'unes imatges captades quan l'home fugia del seu intent d'assassinat.

Al gener, en només tres hores la Policia Nacional va trobar l'habitatge en què una xiqueta podia estar sent víctima d'abusos, després de difondre tres fotografies de l'habitació des del compte @policia.

I el 2018, la difusió d'una telefonada anònima a la Creu Roja de Madrid va ajudar a aclarir l'assassinat d'un ancià de 81 anys que va morir asfixiat després de ser emmanillat i emmordassat el 4 de febrer del 2017 a Santander.

També et pot interessar

stats