La comunitat romanesa, integrada en la societat castellonenca, és la segona més nombrosa d'Espanya

Més de 97.000 persones originàries de Romania han fet de Castelló de la Plana la seua llar

A Castelló de la Plana viuen més de 97.000 persones originàries de Romania / À Punt NTC

Una de les majors concentracions de residents romanesos que hi ha al nostre país es troba a Castelló de la Plana. De fet, la nostra és la segona autonomia, per darrere de Madrid, amb més població procedent d'aquest país de l'Europa de l'Est.

Ací han fet arrels i consideren aquesta terra sa casa. És el cas de Simona Rosia i Horacio Marcos, una parella que va arribar a Castelló de la Plana des de Romania el 2010. Buscaven oportunitats laborals més favorables que les del seu país d'origen i en aquesta ciutat han creat el seu negoci i han format una família. Ara se senten castellonencs. A més, Horacio és el vicepresident del Centre Cívic Romanés de Castelló. 

Com ells, altres ciutadans romanesos van arribar a principis d'aquest segle a la nostra autonomia. Van trobar treball en la construcció i el taulell. Si bé la crisi del 2008 va fer que molts se'n tornaren cap a Romania, més de 97.000 romanen a les nostres comarques, 15.000 a la capital de la Plana Alta. 

Amparo Marco, alcaldessa de Castelló de la Plana, ha assegurat que "s’han integrat perfectament perquè les persones no són d’on naixen, sinó d’on se senten". La comunitat romanesa, a més, sap el que suposa arribar a un nou país i ajuda altres persones de Romania a integrar-se com ho van fer ells, tal com ha explicat Larisa Tudor, presidenta del Centre Cívic Romanés de Castelló. Una comunitat integrada en la societat de Castelló de la Plana que ha trobat ací el seu lloc al món. 

També et pot interessar

stats