Perquè és més comú del que pensem que les balenes arriben a la costa?

Aquests animals busquen la costa per a orientar-se, i quan se separen del grup poden acabar prop de platges o ports

Imatge de la balena al Port de València / À Punt NTC

Aquest dimecres va quedar atrapat al Reial Club Nàutic de València un rorqual comú de 18 metres que va necessitar l’ajuda d’un grup de professionals i l’ONG Xaloc per a poder tornar a mar oberta.

El rorqual comú és una espècie de balena habitual d’aquesta zona, sobretot a l'estiu, quan aprofita les aigües per a alimentar-se i criar. Com que el corredor mediterrani de cetacis no està lluny de la costa, quan els animals es desorienten poden acabar molt prop de platges o ports.

La biòloga especialista en cetacis, Beatriz Fragueiro, ha explicat a À Punt que els rorquals comuns són gregaris, que es mouen en grups de sis o huit exemplars i que no és estrany que, a vegades, algun soroll marí desconegut els espante i acaben acostant-se a alguna platja o port perquè aquests animals busquen la costa per a orientar-se. 

Les maniobres per a alliberar una balena poden ser perilloses per a l'animal, i també per a l'equip a càrrec d'aquesta delicada operació. En el cas d’aquest rorqual, el rescat va durar unes quatre hores durant les quals l’equip va anar tancant el pas a l’animal perquè trobara el camí cap a l’eixida del port. 

A l'espera dels resultats de la biòpsia que li feren per a avaluar-li l'estat de salut, els exàmens preliminars apunten que té bona salut. 

També et pot interessar

stats