Una balena de 18 metres queda atrapada al Club Nàutic de València durant unes hores

Un equip d'especialistes, en què ha participat l'ONG Xaloc, ha aconseguit aquest dimecres que tornara a mar oberta

Albiren una balena al Club Nàutic de València / Autoritat Portuària de València

Un rorqual comú que havia quedat atrapat aquest dimecres al Reial Club Nàutic de València ha pogut tornar a mar oberta gràcies a un equip d'experts en el qual ha participat l'ONG Xaloc. Els responsables d'alliberar-lo han explicat que han necessitat "un gran esforç de coordinació" perquè l'animal, d'uns 18 metres, reprenguera el rumb després d'hores atrapat a la zona del port.

Després de diversos intents, finalment l'han conduït a la bocana del port, on l'animal, seguint el seu propi rumb, ha aconseguit eixir a mar oberta en direcció sud.

Per a alliberar l'animal, que estava desorientat, a més de l'ONG Xaloc han intervingut la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Fundació Oceanográfic, la Creu Roja, la Guàrdia Civil, Valencia Charter, el Reial Club Nàutic de València i la Policia Local.

Equip autoritzat per aproximar-se

En aquest treball l'equip d'intervenció estava autoritzat per a aproximar-se de manera segura a la balena i aconseguir traure-la del port. No obstant això, l'ONG Xaloc recorden que el protocol de navegació en cas d'albirament de cetacis amb embarcacions d'esplai "prohibeix les aproximacions a aquest grup d'animals a menys de 60 metres, així com la importància d'alertar al 112 en cas d'albirar animals marins atrapats en port i en altres llocs".

Li han fet una biòpsia a distància

La Fundació Oceanogràfic ha detallat que, una vegada fora de perill, els veterinaris de l'entitat li han fet una biòpsia a distància amb una ballesta adaptada a animals que permet traure una xicoteta mostra de pocs centímetres amb la qual poder obtindre importants dades sobre la biologia d'aquests animals, com alimentació, genètica o descendència.

No és la primera vegada que s'albira un rorqual comú als voltants del port de València. Fa dos anys es va detectar la presència d'aquesta espècie de balena a la zona, que s'aproxima a la costa per una possible desorientació del grup i es caracteritza per ser un animal que fa grans migracions al llarg de l'any.

El rorqual comú és el segon animal més gran del món i durant els mesos estivals està en les aigües del Mediterrani espanyol. En l'actualitat es fan nombrosos estudis per concretar el rumb d'aquesta emblemàtica espècie de les nostres aigües.

També et pot interessar

stats