Compromís i el sector citrícola demanen la fi de l’acord europeu amb Sud-àfrica

La coalició demanarà al govern espanyol mesures concretes que ajuden els cítrics valencians.

Reunió entre representants de Compromís i d'organitzacions agràries
Reunió entre representants de Compromís i d'organitzacions agràries / Europa Press

Les organitzacions agràries s’han reunit amb representants de Compromís per a buscar solucions per la crisi que pateix el sector citrícola. Una crisi de preus i exportacions provocada sobretot pels efectes de l’acord entre la Unió Europea i Sud-àfrica. La coalició i el sector han demanat la fi d’aquest acord que, assenyalen, perjudica l’agricultura valenciana.

Així mateix, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat que el seu partit demanarà al govern espanyol mesures concretes, com ara ajudes directes o la rebaixa de mòduls per als llauradors. La formació també ha plantejat convertir l’Oficina de la Generalitat a Brussel·les en un lobby de l’agricultura valenciana i demanar al govern que no s’incloguen els paquets agroalimentaris en els acords comercials.

Per la seua part, l’eurodiputat Jordi Sebastià ha assenyalat que la política comercial de la Unió Europea amb el país africà “està perjudicant seriosament els productors valencians, que difícilment podran tindre alguna oportunitat, per no competir amb les mateixes regles”. “Ens demanen una sèrie de condicions sociolaborals, ambientals i sanitàries, mentre que no a tercers països, per la qual cosa la seua producció sempre serà més barata”, ha declarat. Per aquest motiu, Sebastià ha anunciat que es continuarà la pressió a Brussel·les per tal que s’acabe l’acord amb el país africà.

De la mateixa opinió és el sector citrícola valencià. El president d’AVA, Cristóbal Aguado, ha criticat la gestió actual per part de les administracions, assenyalant que “l’esforç que està fent la Generalitat i el Govern espanyol no té res que veure. El que estan fent és res”. Per aquest motiu, Aguado ha valorat la reunió amb Compromís com un pas més per a “aprofundir en les conseqüències que generen els tractats internacionals” i ha recordat que l’acord signat amb Sud-àfrica va ser aprovat en el Parlament Europeu amb el vot a favor del grup popular, del grup socialista i dels liberals, on estava en aquell moment el Bloc. Per la seua part, el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, també ha valorat positivament la trobada, reclamant la millora de la Llei de la cadena agroalimentària.

També et pot interessar

stats