Compromís i el PSPV rebutgen que Rita Barberá siga alcaldessa honorífica de València

L'equip de govern confirma la negativa a honrar l'exdirigent popular per les sospites de corrupció

Rita Barberà
L'exalcaldessa de València, Rita Barberá, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els grups municipals de l'equip de govern de l'ajuntament de València, Compromís i el PSPV, votaran en contra de la proposta del PP de nomenar alcaldessa honorífica la popular Rita Barberá. Les formacions han confirmat la decisió després de la junta de portaveus extraordinària en què s'han tractat les propostes per als honors i distincions de la ciutat.

La de Barberà només té garantit el suport dels populars –que l'han plantejada– i de Ciutadans, mentre que Vox ha informat que encara no té la decisió presa.

Compromís argumenta que la figura de l'exalcaldessa "no causa consens" i la seua etapa s'ha relacionat amb casos de corrupció com Taula o Assut. La formació, que atribueix la proposta a pressions internes del sector de Francesc Camp, adverteix de la paradoxa que la impulsora dels honors, la portaveu popular María José Català, signara a les Corts a favor de llevar-li el càrrec de senadora a Barberá per la seua vinculació amb la corrupció. Un raonament que comparteix el Grup Municipal Socialista.

Català, però, assegura "no entendre quina força vinculant té respecte a la sobirania i autonomia de l'Ajuntament de València". La líder popular assegura sentir-se decebuda perquè en l'assumpte dels honors i distincions sempre hi ha hagut "el màxim nivell d'acord i companyonia".

També nega l'argument que no haja passat "temps des de la defunció" per a honrar Barberá, ja que, segons ha recordat, el PP va donar suport a distingir el socialista Ramon Vilar com a alcalde honorífic al poc de morir.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha confirmat que votarà a favor, com ho farien "amb els altres alcaldes i alcaldesses de l'etapa democràtica". "València és el que és, ha sigut gràcies als anteriors alcaldes i alcaldesses", ha explicat. Per la seua part, el portaveu de Vox, Pepe Gosálbez, ha indicat que el grup està encara valorant la proposta i que "prendrà la decisió de cara a la votació en la comissió de cultura".

També et pot interessar

stats