Compromís preguntarà al govern espanyol per què un veí de Castelló de la Plana no va poder renovar el DNI fent ús del valencià

El senador Carles Mulet preguntarà a la cambra alta per la presumpta vulneració de drets lingüístics a la comissaria de la Policia Nacional de Castelló de la Plana

L'escrit amb la pregunta parlamentària acompanyat de la denúncia ciutadana que l'origina
L'escrit amb la pregunta parlamentària acompanyat de la denúncia ciutadana que l'origina / @carlesmulet
Xavier Melero
18 de maig 2021 - 13:13

Carlet Mulet, el senador de l'Esquerra Confederal, on s'integra Compromís, interpel·larà el govern espanyol per la "continuada vulneració" de drets lingüístics de persones valencianoparlants a les dependències de la Policia Nacional de Castelló de la Plana. El senador ha registrat una pregunta parlamentària després de la queixa d'un ciutadà que el passat 17 de maig no va poder tramitar el canvi del DNI fent ús del valencià, segons explica, perquè l'agent no va fer el mínim esforç per a atendre'l en aquesta llengua. Una situació que Mulet considera que "malauradament sol ser molt habitual".

"Mai hem de callar i sempre hem de denunciar aquests fets", ha escrit Mulet en el seu compte de Twitter, des del qual s'ha fet ressò del cas.

El senador preguntarà a l'executiu quantes queixes ha rebut la comissaria de Castelló per vulneració de drets lingüístics en l'últim lustre, quines mesures adoptarà per a evitar que es tornen a repetir "incidents que atempten contra la cooficialitat del valencià" i assegurar la competència lingüística dels agents.

Queixes per no poder comunicar-se en valencià

La denúncia de Mulet ve precedida de queixes ciutadanes, sovint vehiculades per la Plataforma per la Llengua, davant la impossibilitat de comunicar-se en valencià amb agents de les forces i cossos de seguretat a la Comunitat Valenciana.

A les acaballes d'abril, aquesta ONG de defensa dels drets lingüístics va reclamar a la delegació del govern que entregara còpies en valencià de les denúncies que s'hi presentaven en aquesta llengua, després de la queixa d'un home que havia fet ús d'un intèrpret per a poder denunciar en la llengua pròpia el robatori d'un mòbil a la comissària de la Policia Nacional d'Abastos, a València. Dies abans, un home va advertir que li havien penjat el telèfon de la comissaria de Castelló quan intentava fer un tràmit en valencià, i una veïna valencianoparlant de Vinaròs va denunciar que un agent de la Guàrdia Civil li havia ordenat parlar en castellà "perquè estem a Espanya", durant un control.

També et pot interessar

stats